Периодът след раждането често се съпровожда с дискомфорт и с различни болежки. Добре е да знаете, че в този период организмът ви се нуждае от специални грижи. Колкото и да сте отдадена на бебето, отделяйте по половин час и за себе си. Добрият тонус ще ви помага да сте и по-пълноценна майка. Прочетете съветите ни как може да ускорите възстановяването си. Храносмилане. Избягвайте трудносмилаемите храни. Чрез кърмата те предизвикват газове и колики у бебето. Затова в началото ги изключете от менюто си. Не яжте и сурови плодове и зеленчуци, колкото и да са полезни. При запек консумирайте кисело мляко. Пийте повече течности!


Обратно развитие на матката. Лягайте, щом имате възможност, по корем, като подлагате под него голяма и твърда възглавница, а по-малка под главата, за да не се притискат силно гърдите. Яжте бадемови ядки, които подпомагат обратното развитие на матката и стимулират образуването на кърма.

Лохии (изтичане на секрети от матката). Използвайте бебешки пелени за еднократна употреба. Правете и въздушни бани, спете без долно бельо с подложена кърпа и пелена.
Гениталии. Те се нуждаят от специални грижи. Огледайте с ръчно огледало перинеума. Ако има шевове, ще се уверите, че положението не е толкова страшно, колкото ви се струва при опипване. Ще ви се отрази добре, ако правите по пет-десетминутна седяща баня с една лъжица морска сол на литър вода. При шевове тази процедура може да правите след третия ден. Ако уринирането ви причинява болки, уринирайте под течаща вода от душа.

Ако перинеумът ви е подут и болезнен, сложете върху него леденостудена кърпа (поставена мокра в хладилна камера и извадена, преди да е напълно замразена). Избягвайте да седите, а ако се наложи, подлагайте мека възглавница или сядайте на една страна.