Още в началото на бременността ще забележите, че вагиналното ви течение става по-обилно и този дискомфорт се засилва. Много бъдещи майки се оплакват, че през 9-те месеца постоянно усещат неприятната влага. За жалост в повечето случаи глобулите и кремчетата за лечение помагат само временно. А преди раждането трябва да сте напълно сигурна, че не страдате от остра вагинална инфекция, защото тя може да се предаде на бебето и сериозно да му навреди. За щастие вече има обяснение и решение на проблема. Проучвания на американски учени от Университета в Питсбърг (САЩ) показват, че жените, в организма на които нивото на витамин D е ниско, по-често страдат от бактериални вагинални инфекции – един от най-често срещаните проблеми през бременността. Известно е, че инфекцията е на първо място сред причините за преждевременно раждане. Бъдещите майки, при които нивото на витамин D  е ниско, три пъти по-често се оплакват от подобен проблем. „Много важно е вагиналното течение да се отстрани, защото, освен че причинява сериозен дискомфорт на жените, застрашава и здравето на бебето, тъй като рискът то да се роди недоносено е много голям”, смята д-р Лиза Боднар, ръководител на проучването. „Ако се намали честотата на вагиналните инфекции, рязко ще спаднат и случаите на преждевременно раждане.”


В проучването са участвали над 500 жени, като 41% от тях са страдали от остри вагинални инфекции. Оказало се, че при 93% нивото на витамин D е ниско. Резултатите сочели още, че с течение на времето вагиналната инфекция рязко понижава нивото на витамина.

Обяснението на учените е, че този витамин играе важна роля за регулирането на продукцията и за функционирането на антимикробните молекули. Те помагат на имунната система да предпазва организма от появата и разпространението на бактериални инфекции. За съжаление обаче само една от четири жени получава достатъчно витамин D.
„Не препоръчваме бременните да вземат на своя глава голямо количество витамин D, тъй като това може да предизвика други проблеми при бебето. Те обаче трябва да се консултират с лекаря си и да направят необходимите кръвни изследвания. Важно е и бъдещите майки да се хранят здравословно и така да си набавят необходимото количество от този витамин”, съветва д-р Боднар.