Бременността е свързана с хубави моменти и приятни емоции, с щастливи мисли за бебето и с постоянни покупки, но, уви, 9-те месеца не преминават само във весело настроение. Има ограничения, с които трябва да се съобразявате. Някои от тях може би вече знаете, други ще чуете за първи път и може би ще ви се сторят малко шокиращи. Бъдете сигурна обаче, че ако се съобразявате с тях, ще предпазите и себе си, и детето си от рискове.
Сутрешното гадене, умората, бушуващите хормони сами ще ви откажат от 1-часовия фитнес или от бурните купони с приятели, в които активно сте участвали преди бременността. Всичко да е с мярка – вие не сте инвалид и прекаленото пазене също не е от полза. Просто сте бременна дама в добра кондиция, която трябва да се съобразява с някои малки ограничения. Със сигурност вече знаете, че пушенето, пиенето на алкохол и вземането на наркотици са забранени през 9-те месеца и по време на кърменето. Списъкът със забраните продължава.


Не се притеснявайте, ако сте опитали някоя от нежеланите храни или сте направили част от нещата, които са в черния тефтер, преди да разберете, че очаквате дете. В случай че сте прегрешили само веднъж, рискът да навредите на бебето е много малък. Ако все пак се притеснявате, консултирайте се с лекаря или с акушерката си. Те най-добре ще отговорят на всичките ви въпроси.

“Не” на сушито

Малко са местата в България, на които може да си поръчате суши. Едва ли ще си помислите да си го приготвите у дома. Избягвайте да ядете сурова риба под каквато и да е форма през бременността. Тя може да съдържа паразити, които да навредят на плода.


Проучванията показват, че през 9-те месеца жените са податливи на тези микроорганизми 20 пъти повече, отколкото през останалото време. Ако рибата е дълбоко замразена и след това добре приготвена, рискът е минимален. Все пак помислете, преди да посегнете съм суровите хапки.

“Не” на котешките изпражнения

Добре е да купите ново легенче, което котката ви да ползва за тоалетна. По-важно обаче е да не се доближавате до изпражненията й и колкото и да ви е трудно, да стоите по-далеч от тях. Токсоплазмозата е болест, която се предава чрез котешките изпражнения. Ако се разболеете, има риск микроорганизмите да увредят плода. Ето защо поверете на друг да се грижи за хигиената на домашния ви любимец. В случай че няма желаещи, използвайте ръкавици и маска, а след това измивайте добре ръцете си.

“Не” на дълбочинното гмуркане

Със сигурност ще се запитате коя ли пък ще се гмурка през бременността. Учудващо, но много бъдещи майки пътуват по света през 9-те месеца и в паспорта им са отбелязани екзотични дестинации, в които дълбочинното гмуркане е една от атракциите. Проучвания показват, че съществува повишен риск от аборт, в случай че се гмуркате с бутилка и плавници в дълбините на океана или в някое лазурно море. Затова запазете това удоволствие за след няколко години. Рязката смяна на нивото на кислорода в кръвта може да предизвика преждевременно раждане.

“Не” на цветните кичури

Според последни проучвания на английски учени боядисването на косата през бременността може да навреди на плода. В състава на боята за коса има опасни химикали. Рискът намалява след 4-ия месец, когато може по-спокойно да оцветите косата си в различен нюанс. Все пак по-добре е да използвате къна, която е абсолютно безвредна и с която ще постигнете същия ефект.

“Не” на ремонтите

През бременността изобщо е забранено да се докосвате до четка и боя. Със сигурност ще искате да подредите детската стая за идването на малкото човече, но оставете тази работа на партньора си, а вие се наслаждавайте на ритничетата на бебето. Боите съдържат вредни химикали, които носят сериозен риск за детето. Не се включвайте в ремонта дори и като наблюдател. Потискайте любопитството си и не стойте наблизо, за да надзиравате какво правят майсторите. Проучвания показват, че жени, които продължително време са вдишвали вредните изпарения, са застрашени да родят бебе с увреждания 2 до 4 пъти по-често. Ако няма кой друг да боядиса стаята, отворете добре прозорците, за да се проветрява, сложете си маска и ръкавици, покрийте добре кожата си.

“Не” на масажа с ароматни масла

Масажът през бременността е удоволствие, от което не бива да се лишавате. Той ще ви помогне да релаксирате, да се освободите от напрежението и ще премахне болката в кръста и в главата. Не допускайте обаче масаж с етерично масло. Избягвайте тази процедура най-вече през първите месеци на бременността. Силните миризми могат да предизвикат аборт. Списъкът с етерични масла и аромати, от които трябва да се пазите, е дълъг, затова по-добре изобщо се откажете от тях.
Хвойната например може да доведе до преждевременно раждане. Проучвания показват, че най-безвреден е ароматът на мандарината. Все пак добре е да се ограничите със сух масаж.

“Не” на сауната

Забравете сауната през 9-те месеца. Рязкото повишаване на температурата на тялото на бъдещата майка може да доведе до увреждане на мозъка на бебето и в по-редки случай – до аборт.

“Не” на почистването на фурната

Последни проучвания на американски учени показват, че препаратите, които се използват за почистване на фурната, съдържат токсични вещества, които могат да навредят на вас и на бебето. От друга страна, миризмата може да ви замая. Ето защо забравете тази неприятна процедура за няколко месеца. Ако все пак искате да сте идеалната домакиня и държите да поддържате кухнята си чиста, използвайте ръкавици и маска и отваряйте широко прозорците. Може да се възползвате и от старите методи за лъскане, познати на вашите баби – със сода и оцет.

“Не” на високите токове

Колкото и да не ви се иска, ще трябва да се откажете и от високите токчета. Коремът ви ще расте с всеки изминал ден, а обувките с 10-сантиметров ток няма да са най-подходящи за разходка в парка. Разбира се, може да опитате, но болките в кръста са ви гарантирани. Обувките с висок ток крият и друг риск. Съчетанието им с големия корем ще ви прави по-нестабилна. При евентуално падане има реална опасност плацентата да се отлепи от стената на матката, а това със сигурност може да застраши бебето ви. Едва ли суетата заслужава такива жертви.

“Не” на спрея срещу насекоми

Много продукти срещу насекоми съдържат вещества, които могат да проникнат в кръвоносната ви система чрез кожата и да увредят нервната система на плода. Ако не можете без спрея срещу комари, нанесете го върху дрехите, а не директно върху кожата си.

“Не” на фъстъците

Според Агенцията по храните във Великобритания хората, страдащи от алергии, непрекъснато се увеличават.
Проучвания сочат, че ако единият от родителите има алергия, шансът детето да я наследи е 40%. За да намалите опасността, избягвайте храните, които са сериозен алерген, например фъстъците.