Абра-кадабра - уникален тест за здраво бебеД-р Виолета Стратиева

акушер-гинеколог,
консултант по фетална медицина

Вторник рано сутринта. В светлия коридор на Медицинския център „Св. Петка” в София са се събрали няколко двойки. Мъжете изглеждат притеснени, а бъдещите майки –  мълчаливи. Всички са дошли за т.нар. скрининг на първото тримесечие – не толкова добре познат в България, но широко разпространен по света...

Скринингът е създаден от проф. Кипрос Николаидес и по-късно е развит от акушер-гинеколозите от Фондацията по фетална медицина в Лондон, Великобритания. Засега той е най-точният метод да се изчисли рискът дали бебето страда от синдрома на Даун (до 96%), има ли други хромозомни аномалии и ранни малформации. За сравнение – резултатите от феталната морфология и от биохимичния скрининг на второто тримесечие са 65–70% точни. Какво представлява тестът? В  специален софтуер се записват данните на бъдещата майка – възраст, заболявания, приемани лекарства. След това се правят кръвни тестове и ехографски преглед. Въз основа на получените резултати компютърът прецизно изчислява рисковете за детето.Д-р Виолета Стратиева, акушер-гинеколог и консултант по фетална медицина, приема млада двойка. Бъдещият татко дава кураж на половинката си, която изглежда малко притеснена. Първата част от скрининга е ултразвуково изследване. В стаята е затъмнено, за да може лекарката да вижда добре. Бъдещият татко също се надвесва над екрана, където сякаш от нищото се появяват главичката, телцето и ръчичките на бебето. То е миниатюрно, но много добре оформено. В стаята се чува само гласът на д-р Стратиева, която подробно обяснява: „Ето ги ръчичките, пръстите, крачетата, сърцето...”

„На много места по света този тест е задължителен и всяка жена, независимо дали е на 18, или на 40 години трябва да го направи”, категорична е д-р Стратиева. Скринингът е възможен 

в точно определен период на бременността –
т.е. между 11-ата и 13-ата гестационна седмица

когато ембрионът е дълъг 45–84 мм. Ако бебето е по-малко или по-голямо, компютърният софтуер не работи.

Ехографското изследване включва проследяване на няколко маркера. Целта е да се види дали мъничето се развива добре и дали няма някакви малформации, но не само това. „Чрез обстойния преглед може да определим точния срок на бременността. Това е много важно за бъдещите майки, които не помнят датата на последната си менструация, имат нередовен цикъл, забременели са по време на кърмене или скоро след спиране на противозачатъчни. Така определяме съвсем точно кога е терминът”, обяснява лекарката.

Първият от маркерите, които се проследяват, е дебелината на нухалната гънка, или гънката зад врата на бебето. При децата със синдрома на Даун тя е по-голяма. Вторият маркер е липсата или наличието на носна кост. След това се оглежда обстойно сърцето – развито ли е правилно и дали дясната клапа пропуска достатъчно кръв. Накрая се проверява и дуктус венозус – кръвоносен съд в черния дроб на бебето, който доставя богатата на кислород кръв от плацентата. „Фондацията по фетална медицина разработва още няколко подобни маркера. Когато се съберат резултатите от всички тях, ще може с най-голяма точност да се каже дали бебето страда от синдром на Даун или от други хромозомни аномалии. Разбира се, най-точен е инвазивният тест, т.е. амниоцентезата. Тя обаче крие известни рискове, които искаме да избегнем”, обяснява д-р Стратиева.

Втората част от скрининга са кръвните тестове. Изследват се два хормона. „Когато получим всички резултати, компютърната програма може да изчисли какъв е рискът за бебето. Освен това в края на изследването може да се определят и вероятността детето да се роди по-малко, както и опасността от хипертония и прееклампсия за майката. В края цялата информация се предоставя на бъдещите родители. Важно е те да знаят абсолютно всички подробности около тестовете, резултатите и последиците за детето”, обяснява лекарката.

За д-р Стратиева най-важното е след „абра-кадабра” теста родителите да излязат успокоени, че всичко с бъдещия им наследник е добре. А в огромната част от случаите това е точно така.

Мая Ковачева

Цената


За съжаление изследването не се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и бъдещата майка трябва да плати 120 лв. „Тестът трябва да се популяризира и да влезе в дейностите, които НЗОК финансира. По този начин много жени ще могат да се възползват от него и да осигурят най-доброто за детето си”, казва д-р Стратиева. Дотогава обаче всяка бъдеща майка, която иска да се подложи на важното изследване, трябва да се обади в център „Св. Петка”. „В сайта ни http://zarodish.com/ има телефон и информация за връзка. Прегледите се извършват във вторник и в четвъртък и само по изключение в други дни от седмицата”, допълва лекарката.

Подготвените специалисти


Скринингът на първото тримесечие може да се прави само от сертифицирани лекари, преминали през дълъг курс на обучение. Всеки от тях получава персонален идентификационен код, който въвежда в компютъра винаги когато преглежда бременна. Всяка година квалифицираните лекари подлежат на одит – дали са се справили добре, или не. Ако резултатите им са незадоволителни, медиците вече нямат право да правят това изследване. За съжаление обучените специалисти в България са много малко.

Строго задължително!


Специалистите са категорични, че всички майки над 35 год. трябва да направят този тест, защото рискът от синдром на Даун се увеличава с възрастта. Проучвания показват, че все повече бебета с хромозомни аномалии се раждат и от бременни между 18 и 35 години. Лекарите препоръчват и жените, страдащи от хронични заболявания, и тези, които приемат лекарства или вече са имали дете с малформация или хромозомна аномалия, да минат на скрининг.


„Всяка жена, независимо дали е на 18, или на 40 години трябва да направи скрининга на първото тримесечие.“