Сред най-вълнуващите преживявания през 9-те месеца са срещите с бебето в корема чрез посредничеството на ехографа. Вероятно преди и след тези срещи си задавате доста въпроси, свързани с това изследване. Не винаги обаче има време да питате вашия лекар, а и той не винаги има време да ви отговори. Предлагаме ви да прочетете някои отговори на най-типичните въпроси, които интересуват бъдещите майки.

Ултразвук, ехография, видозон... Има ли разлика? Всъщност няма никаква разлика между изброените методи. Названията са синоними. При това изследване се получават изображения на тъкани и органи върху екран, като се използват звукови вълни с висока честота в т.нар. ултразвуков обхват. От български произход е само терминът видозон (не видеозон!, както почти всички бременни грешно го наричат!). Това наименование се свързва с първите поколения ултразвукови апарати, производство на фирмата Siemens и наречени Vidoson.


Образите, които се получават при изследването, се наричат сонограми. Те могат да се съхраняват на хартия или на електронен носител. Това са първите “снимки” за фотоалбума на вашето бебе. Разбира се, до голяма степен разгадаването на изображението изисква въображение...

Задължително ли е изследването?
Ехографското изследване не е задължително, но е нужно. То е изключително важно при проследяването на бременността. Преди всичко, защото дава много важна информация за развитието на плода. Освен това многото проучвания доказват, че то е безвредно за бъдещата майка и за нероденото.

Колко да са изследванията?
Всяка клиника има своя схема за броя на прегледите. Три или четири са напълно достатъчни – при регистрирането на бременността, в периода 16–20-а седмица, между 28-ата и 34-ата седмица и около 38-ата седмица. При необходимост прегледите могат да са и повече. Това ще прецени вашият лекар. Обикновено бъдещите майки харесват тези срещи с бебето и понякога при всеки преглед в женската консултация се извършва и ултразвуково изследване.

Нужна ли е подготовка преди изследването?
За да се получи по-добро изображение, често се препоръчва прегледът да се осъществи при пълен пикочен мехур. Това най-лесно може да стане, ако не уринирате около 90 минути преди прегледа. Ако пиете повече течности обаче, не винаги може да постигнете желания ефект, но ще обремените сърдечно-съдовата си система. Най-добре е вашият лекар да ви обясни как да се подготвяте за предстоящата процедура.

Какво може да се установи
Чрез ултразвуковото изследване могат да се установят важни характеристики.

 • С голяма сигурност се определят срокът на бременността и терминът на раждане.
 • Уточнява се дали бременността е едноплодна, или многоплодна.
 • Откриват се някои аномалии при плода.
 • Детайлно се проследява растежът на плода.
 • Установява се точно мястото на прикрепяне на плацентата.
 • Проследява се състоянието на матката и на яйчниците.

  Доказва ли се дали бебето ще е без дефекти?
  Истината е, че чрез ехографското изследване могат да се открият много аномалии, но за съжаление не всички. "Нормалните" показатели не гарантират липсата на потенциални здравни проблеми в бъдеще.

  Боли ли?
  Прегледът е безболезнен. Вие лежите на гръб (най-често), като ръцете ви са прибрани до тялото или са поставени под главата. Може да почувствате лек дискомфорт от натиска върху пикочния мехур.
  Пълният преглед трае най-много 30 минути. Обикновено огледът е през предната коремна стена. Върху контактната повърхност на сондата или върху кожата се нанася безвреден гел, който улеснява преминаването на звука. Ако се налага, прегледът се прави и през влагалището.
  Рядко при ултразвуковото изследване някои бъдещи майки в по-напреднала бременност получават главоболие, причерняване пред очите, гадене. Причината е притискането на долната куха вена от бременната матка при лежане по гръб. При обръщане настрани – за предпочитане вляво – дискомфортът изчезва.

  Може ли с придружител?
  При ехографския преглед до вас може да е и някой близък (бъдещият татко, майки ви, по-голямото ви дете...). Има едно задължително изискване – присъстващият да не пречи на изследването. Колкото и много въпроси да го вълнуват, добре е да не занимава ехографиста с тях. Най-подходящо е тихото присъствие. Нека близкият ви само гледа екрана и слуша обясненията на доктора.