Искате ли да знаете как ще се чувствате след раждането? Запознайте се със “сценария”, но имайте предвид, че той се отнася за процес, протекъл по правилата на природата.

Един час след раждането
Преобладава усещането за пълно физическо изтощение. Опитът да правите каквото и да било, ще е истинско изпитание, но опитайте да похапнете малко шоколад. Това ще ви се отрази невероятно добре! В началото ще чувствате тялото си някак чуждо. Влагалището и срамните устни ще са твърде отекли и ако се е наложило да ви шият, ще изпитвате болки. Сигурно ще сте малко разочарована – надеждите, че с излизането на бебето, фигурата ви автоматично ще се възстанови, ще рухнат. Подгответе се, че ще изглеждате като бременна поне в 6-ия месец. Стриите, които преди са били скрити от големия корем, сега ще изпъкнат особено ясно. Вероятно цялото тяло ще ви боли и през първата нощ може да изпитате нещо като спазмите при мензес. Представете си, че предния ден сте правили 1000 клякания и сте участвали в маратон. Усещането ще е приблизително такова.


Спете колкото може повече в болницата, защото след това няма да имате тази възможност.
Експертно мнение
Раждането е твърде изморително и повечето жени губят до 500 мл кръв, което допринася за изтощението. Силната болка от контракциите изчезва веднага след раждането, но матката продължава да се контрахира (свива), което причинява болки, подобни на слаби контракции. Те са по-изразени, когато жената кърми поради по-силното свиване на матката.

Един ден след раждането
Заради напрежение като след дълго стоене права, ще ви се иска да полегнете, особено ако имате шевове. Гръдните зърна може да са чувствителни от първите опити за кърмене. Ще ви помогне нанасянето на специален крем. Може да сте сънлива, така че гледайте да поспивате между храненията, които вероятно ще ви се сторят безкрайни, ако бебето иска да яде на всеки два часа. Родилки споделят, че в първите дни след раждането се чувстват като станали от леглото след триседмичен тежък грип. Добрата новина е, че с кърменето коремът ви бързо ще възвърне предишните си размери.
Експертно мнение
Много жени изпитват силен дискомфорт през първите два дни след раждането. Шевовете могат да са силно болезнени и да изискват прилагане на обезболяващи средства. Възможно е гръдните зърна да се разранят. Кървенето от гениталиите намалява, но може да е и доста силно. Важно е да възстановите упражненията за тазовото дъно колкото е възможно по-рано след раждането. Матката намалява размерите си, но коремната стена още е много разтегната.

Една седмица след раждането
Гърдите ви не са такива, каквито са били. Кърмата вече е дошла и те са неравни и тежки. На всичкото отгоре, възможно е сутрин да ги усещате твърди като камък и течащи.
Ако се появи опасност шевовете да се възпалят, което да затруднява сядането ви, колкото и трудно да намирате време, правете по-често бани или вземайте душ. Може да ви се струва, че бързо намалявате килограмите, но ако се опитате да влезете в джинсите отпреди бременността, заблудата ще лъсне. Вероятно няма да можете да ги нахлузите по-високо от колената си.
Експертно мнение
Обикновено кърмата идва на третия-четвъртия ден, което води до разтегляне на гърдите и пропускане на мляко. Понякога те се възпаляват, появява се червенина, телесната температура се повишава, което говори за мастит (възпаление на млечните канали) и се налага лечение с антибиотици.
Перинеумът (тъканта между влагалището и ануса) зараства, но може още да е болезнен. Важни са редовните топли бани за поддържане на хигиената в тази област, но избягвайте душ-геловете. Кървенето от гениталиите намалява и изглежда червеникаво-кафяво.

Шест седмици след раждането
Вече ще можете да се пъхнете в някои от старите си дрехи, но все още ще имате усещането, че сте в нечие чуждо тяло. Сексът може да е твърде болезнен (макар и това да е последното нещо, което ще ви вълнува в момента!). Ако кърмите, гърдите ви вероятно ще изискват 1–2 номера по-голям сутиен отпреди бременността и може да са болезнени, когато са пълни с кърма. Ако не кърмите правилно, зърната ви може да се напукат и да се възпалят, затова своевременно потърсете помощ и използвайте специалните мазила.
Не се шокирайте, ако при кихане или смях се напишквате. Това е напълно нормално и не бива да ви тревожи. След няколко месеца изпускането на урина ще спре, ако редовно правите упражнения за тазовото дъно. Вече и коремът ще възвърне предишната си форма.
Експертно мнение
На този етап тялото започва да възвръща нормалната си форма, но предстои още дълъг път. Перинеумът заздравява, но е чувствителен и сексуалният контакт може да причини силен дискомфорт. Ако кърмите, има вероятност да нямате овулация под въздействието на хормона на лактацията пролактин и тогава поради ниското ниво на естрогените влагалището ви ще е сухо и чувствително.
Важно е да продължавате с упражненията за тазовото дъно, за да намалите риска от изпускане на урина при смях или кихане (т.нар. стрес-инконтиненция). Ако няма лекарска забрана, започнете рано с упражненията, но постепенно и бавно увеличавайте честотата и интензивността им.
Симптомите на инконтиненция ще изчезнат с времето и упражненията.