Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с ултразвуковите прегледи Кое е най-точното наименование на ултразвуковото изследване?


Ултразвук, видозон, ехография са синоними на едно и също изследване – получаване на изображения на тъкани и органи върху екран чрез използване на звукови вълни с висока честота в т.нар. ултразвуков обхват. Побългарено е само наименованието видозон (не видеозон!). То става популярно след навлизането у нас на едни от първите поколения ултразвукови апарати на фирмата Siemens, наречени Vidoson.

Кои са предимствата на този метод?
Чрез ултразвуковото изследвание с голяма сигурност се определят срокът на бременността и датата на раждане, броят на плодовете в матката, диагностицират се някои аномалии, проследява се развитието на плода, локализира се плацентата, наблюдават се матката и яйчниците.

Нужна ли е някаква предварителна подготовка за това изследване?
За по-доброто изображение се препоръчва ехографският преглед да се осъществи при добре напълнен пикочен мехур. Това най-лесно може да стане, ако преди изследването не уринирате около 1 ½ ч. Добър ефект има, ако изпиете кафе, чай, кока-кола в малки количества.

Болезнена ли е процедурата и как се извършва?
Процедурата е безболезнена. По време на прегледа Вие лежите по гръб с ръце, прибрани до тялото или поставени под главата. Изследването продължава около 15–30 минути. Най-често огледът е през предната коремна стена. Върху края на сондата или върху кожата (на корема) се нанася гел, който е безвреден. При необходимост процедурата може да се осъществи и през влагалището. Тогава се използват специални сонди, върху които се поставят предпазители или кондоми.
Ако сте в по-напреднала бременност, по време на прегледа може да получите главоболие, причерняване пред очите, гадене. Тези състояния се дължат на притискането на долната куха вена от бременната матка в легнало по гръб положение. Ако се обърнете настрани (най-добре наляво), дискомфортът бързо ще изчезне.

Каква информация дава ехографското изследване?
Чрез изследването бременността може да се потвърди в ранен срок. Това е особено важно при жени, които имат менструални аномалии или различни заболявания.
С помощта на видозона може да се изключи извънматочна бременност. Със сигурност се определя и срокът на бременността, което е от значение, когато жената не може да посочи точно кога е била последната й менструация.
Ехографското изследване установява позицията на плода в матката. Към края на 9-те месеца тази информация може да определи тактиката при родоразрешението – по естествените (вагиналните) пътища или оперативно (чрез цезарово сечение). На прегледа се разбира дали бременността е едноплодна или многоплодна. Ако е многоплодна, се налагат по-динамично проследяване и повече ултразвукови прегледи. Ехографски може да се локализира и местоположението на плацентата. Класическите акушерски методи не винаги дават най-достоверни данни за развитието на плода. Чрез ултразвуковите изследвания се проследяват размерите на тялото и крайниците, пропорциите, двигателната му активност.
Прегледите дават достоверна информация и за количеството на околоплодната течност.

Колко да са ултразвуковите изследвания при протичаща нормално бременност?
Три-четири са напълно достатъчни – при установяването на бременността, в периода 16–20-а гестационна седмица (г.с.), между 28-ата и 34-ата г.с. и около 38-ата г.с. Доверете се на Вашия лекар.

Задължително ли е чрез този метод да се определи и полът на бебето?
Не е задължително. Само ако проявявате силно любопитство, може да помолите лекаря да Ви издаде прогнозата.

Какво не може да се установи чрез видозона?
Чрез него не могат да се регистрират всички аномалии в развитието на бременността. Макар и рядко, могат да се получат и фалшиви резултати – да се опишат отклонения, които реално не съществуват. В такива случаи се налагат допълнителни диагностични или лечебни процедури. Възможно е и обратното – някои аномалии да останат скрити. Има различни причини за това: позиция на плода, степен на развитието му, вид на аномалията…