Бременността е деликатно състояние – тялото Ви непрекъснато се променя, хормоните бушуват, ту сте весела и засмяна, ту намръщена и нервна. Понякога срещите с ядосания лекар или със сърдитата акушерка са истинско изпитание. Сигурно Ви се е случвало с часове да чакате пред някой кабинет, а когато най-накрая влезете, да забравите най-важните си въпроси. Това не бива да става, защото във Вашето положение всеки преглед и изследване са от значение. Запомнете, че от резултатите зависи както Вашето здраве, така и здравето на нероденото Ви бебе. Добре е още в началото на бременността да се научите да общувате с лекарите и с акушерките, с които ще се запознаете.

Стратегията

 • Спазвайте няколко простички правила, за да не превръщате консултациите в истинска война.
 • Задавайте ясни и конкретни въпроси. Бъдете любознателна, информирайте се за всичко. След положителния тест за бременност седнете и обмислете добре въпросите, които Ви вълнуват.
 • Още в началото се опитайте да създадете приятелски отношения с акушер-гинеколога или с акушерката. Доверете им се – те са тези, които ще Ви дават най-точна информация за протичането на бременността. От Вас се изисква само да отговаряте точно и ясно на всички въпроси без притеснение. Ако нещо в поведението на лекаря Ви безпокои, споделете с него. Запомнете, че той е там, за да Ви помага. Опитайте се да говорите със спокоен тон, без излишни емоции.

  Нападението е най-добрата защита
  Често лекарите са претоварени и изнервени също като Вас и понякога консултациите преминават в непрекъснати словесни схватки. Научете се да се защитавате в конфликтни ситуации. Според най-новите проучвания на поведението през бременността жената се държи по три начина – “като объркано дете”, “като възрастен” или “като родител”. Ако акушерката непрекъснато използва непознати за Вас медицински термини, най-вероятно Вие ще реагирате “като объркано дете”. Този тип поведение Ви прави слаба. Решението е просто – информирайте се! Купете си книги, списание “9 месеца”, постарайте се да запомните какви изследвания се правят в отделните месеци, как се развива плодът, как се променя тялото Ви. Така, когато отидете на консултация, ще може да задавате въпроси и да сте наясно дори и със сложната медицинска терминология и компетентно да разговаряте “като възрастен”.
  Вече сте изчели всичко за бременността, но все още имате въпроси. Най-сигурният източник е Вашият лекар, но той пък явно не желае да си губи времето и да Ви обяснява. За да получите това, което искате, използвайте техниката на “говорещия папагал”. Повтаряйте въпроса си, докато не получите задоволителен отговор. Понякога лекарите не чуват или се правят на разсеяни. Не отстъпвайте, а питайте отново и отново! Бъдете спокойна, мила, но и твърда. Не се притеснявайте от настоятелността си. В този момент най-важното нещо е да сте наясно с всичко, което става с организма Ви и с бебето.


  През бременността понякога се налага да се правят допълнителни, а често дори малко рисковани изследвания и манипулации. Ако безрезервно вярвате на лекаря си, не се колебайте и го послушайте. В случай че имате съмнения, поискайте малко време, за да обмислите нещата и да се информирате допълнително. Ако лекарят настоява изследването да стане веднага, не се съгласявайте само защото той упражнява натиск. Учтиво, но твърдо помолете за малко отсрочка. Проучете въпроса. Използвайте езика на тялото, за да покажете на акушер-гинеколога, че сте добронамерена. Изправете рамената, вдигнете главата и го гледайте в очите. Усмихвайте му се!

  Научете урока си
  Една от най-разпространените техники за самозащита в кризисни ситуации е нервно-лингвистичното програмиране. Ако Ви предстои среща с вечно ядосана акушерка или с изнервен лекар, изяснете пред себе си каква точно информация Ви интересува. Още вкъщи си представете как ще протече разговорът. Измислете отговор на всеки въпрос, който може да Ви зададат.
  Половин час преди срещата седнете спокойно и помислете за най-големите си успехи досега – това може да е повишение в службата или пък получена стипендия в университета. Припомнете си нещо, което Ви кара да се чувствате победител. Мислете позитивно, повтаряйте си колко сте силна и уверена, как ще се справите с всяка ситуация. Използвайте въображението си. Докато сте в лекарския кабинет и се налага да влезете в конфликт с медицинския специалист, поемете дълбоко въздух, затворете очи и си представете, че сте силна, изпълнена с увереност жена. Ще останете изненадана колко лесно е това и колко много ще Ви помогне да се справите с всяка ситуация.