Периодът след раждането не е болест. Въпреки това организмът се нуждае от специални грижи. Ето на какво е добре да обърнете внимание:


Храносмилане. Чрез кърмата трудносмилаемите храни предизвикват газове и колики у бебето. Затова в началото избягвайте пълнозърнестите храни, както и суровите плодове и зеленчуци. При запек консумирайте кисело мляко. Пийте повече течности!

Обратно развитие на матката. Лягайте често по корем с подложена под него голяма и твърда възглавница и с по-малка под главата, за да не се притискат силно гърдите. Яжте бадемови ядки, които подпомагат обратното развитие на матката и стимулират образуването на кърма.
Лохии (изтичане на секрети от матката). Използвайте бебешки пелени за еднократна употреба. Добре действат въздушните бани, спането без долно бельо с подложена кърпа и пелена.

Гениталии. Нуждаят се от специални грижи. Огледайте с ръчно огледало перинеума. Ако има шевове, ще се уверите, че положението не е толкова страшно, колкото изглежда при опипване. Пет-десетминутна седяща баня с една лъжица морска сол на литър хладка вода ще Ви се отрази добре. При шевове може да правите такава баня след третия ден, при цезарово сечение – след две седмици. Ако уринирането Ви причинява болки, уринирайте под течаща вода от душа. (В този период е простено да си затворите очите за строгите хигиенни принципи!)
Ако перинеумът е подут и болезнен, сложете върху него леденостудена кърпа (поставена мокра в хладилната камера и извадена, преди да е напълно замразена). Избягвайте да седите, а ако се наложи, подлагайте мека възглавница или сядайте на една страна.