Счита се, че разширените вени са проблем, който се среща основно сред жените, макар че на практика са застрашени както жените, така и мъжете. При жените обаче има множество допълнителни фактори, които могат да усложнят положението. Затова при тях вероятността от появата на разширени вени е 2 пъти по-висока, отколкото при мъжете. В допълнение страдащите от разширени вени често имат оплаквания като повишена умора, мускулни болки и усещане за тежест в краката.

Какви са рисковите фактори за появата на разширени вени през бременността?

Периодът на бременността е особено рисков за появата на разширени вени при жените. Най-често разширените вени се срещат в областта на коленете, прасците и ходилата.

Това се дължи на комбинацията от множество неблагоприятни фактори по време на бременността:

  • Повишаване на телесното тегло, което е нормално по време на бременност.
  • Работа на бюро или в друга статична позиция, стоене прав.
  • Понижена двигателна активност.
  • Небалансиран хранителен режим, запек.
  • Увеличен обем на кръвта при бременните.
  • Възпаление, травма, сърдечни проблеми.

Какво се случва на практика?

Кръвта циркулира от сърцето през тялото, преминавйки през артериите и капилярите. Обратният й път към сърцето минава през вените. Вените са еднопосочен път, през който кръвта тече само в една посока. По този път има клапи, които изпомпват кръвта в посока към сърцето. Увреждането на тези клапи води до повишено венозно налягане, застой на кръвта и разширяване на вените. Това от своя страна допринася за загуба на еластичността на клапите и невъзможност да изтласкват кръвта в нужната посока.

Ето защо заемането на статична поза за часове наред или понижената двигателна активност води до задържане на кръвта в зоната на краката и нарушава правилната циркулация. С времето вените се разширяват под въздействието на гравитацията и състоянието им се влошава – може да станат видими и да изпъкват под кожата, да изглеждат набъбнали, твърди и да са много болезнени. Хормоналните промени, които настъпват по време на бременността, също допринасят за появата на разширени вени, тъй като отпускат вените и те са по-склонни към разширяване. За това допринася и увеличеното количество кръв в организма на майката, което е необходимо за растежа на бебето. Увеличаването на телесното тегло допълва картинката, като води до повишаване на венозното налягане и забавяне на циркулацията.

Сериозен проблем ли са разширените вени?

Разширените вени са често срещан проблем не само по време на бременност. Срещат се и при жени в менопауза, жени, употребяващи контрацептиви, жени на възраст над 40 години, жени със светла кожа и мъже, разбира се. На практика това включва всички хора. В повечето случаи разширените вени не причиняват сериозни проблеми. Но появят ли се, това би трябвало да е сигнал за вас. Понякога те могат да създадат и сериозни проблеми, като флебит и дълбока венозна тромбоза. Важен сигнал е болката и не бива да я подминавате. Обърнете се към вашия лекар.

Какви са симптомите?

Бременните жени могат да усещат болка, подуване, оток, тежест в краката, крампи (внезапни схващания), умора, сърбеж и опъване на кожата, като невинаги тези оплаквания се дължат на проблеми с вените.

Как да се предпазите от появата на разширени вени

Движение

Редовната двигателна активност, например под формата на леки упражнения, йога за бременни, плуване, ходене, каране на колело, подобрява цирулацията и намалява риска от поява на разширени вени. Избягвайте да стоите изгърбени (забележете как главата ви се издава напред и не е в една линия с гръбнака, когато си гледате в телефона например), да кръстосвате крака един върху друг или да стоите в една поза твърде дълго време, без да се движите. Всичко това затруднява работата на вените и те не могат ефективно да изтласкват кръвта към сърцето. Редовната двигателна активност освен това ще ви помогне да не натрупате прекалено много килограми през бременността, ще балансира кръвното ви налягане, ще подобри стойката ви, ще поддържа тялото ви гъвкаво и не на последно място – ще ви зареди с добро настроение.

Полезни предложения: ако работите на бюро, на всеки час ставайте и се разхождайте поне за 5–10 мин. Правете упражнения дори на бюрото си или на работното си място, например въртете стъпалото си в кръг, нагоре и надолу, докато седите. Масажирайте, стягайте и отпускайте прасците.

Теглото

Обсъдете хранителния си режим с вашия лекар или потърсете мнението на нутриционист с опит в работата си с бременни жени, особено ако имате риск от поява на гестационен диабет. Свръхтеглото и ограничените възможности за движение в третия триместър могат доста да влошат състоянието на вените.

Диетата

Някои храни са особено подходящи за превенция на появата на разширени вени, тъй като се борят с възпалението и подоряват циркулацията. Такива са храните, богати на фибри, биофлавоноидите, храните, богати на магнезий, витамин Е, витамин С, както и дребните червени плодове, целината, краставицата, авокадото, бананите, броколите, зеленолистните зеленчуци, различни подправки като магданоз, кориандър, копър. От друга страна, диета, съдържаща трансмазнини, захар, кофеин, алкохол и силно обработени, пакетирани храни, допринася за влошаване на проблема.

Етеричните масла

Етеричните масла са един чудесен и абсолютно натурален вариант за превенция на появата на разширени вени. Много етерични масла са изключително полезни за подобряване на циркулацията, намаляване на възпалението, болката и отока, повишаване на еластичността.

Кои етерични масла за разширени вени са подходящи за бременни?

Кипарис – едно от най-добрите етерични масла, което е подходящо за употреба и при бременни жени, е етеричното масло от кипарис (Cypress). То се използва за подобряване на циркулацията и нямаляване на лимфния застой и отоците.

Гераниум – етеричното масло от гераниум е маслото за подобряване на еластичността, заздравява и подобрява циркулацията.

Лайка – етеричното масло от лайка има обезболяващ и противовъзпалителен ефект.

Спеърминт – етеричното масло от спеърминт има охлаждащ, отпускащ и обезболяващ ефект, подобрява лимфния застой и циркулацията.

Лимон – етеричното масло от лимон пречиства, алкализира и тонизира.

Лавандула – етеричното масло от лавандула е подходящо при суха, проблемна кожа на краката, както и при болки и крампи, схващания.

Как да се използват етеричните масла за превенция?

Може да използвате етеричните масла под формата на вани за крака, масажно олио или освежаващ и охлаждащ спрей.

Масажно олио при разширени вени

Смесете 10 капки кипарис, 10 капки гераниум, 5 капки спеърминт и 5 капки лайка в 30 мл базово масло от кокос, бадем, жожоба или друго по ваш избор. Когато използвате масажно олио, прилагайте с нежни, леки движения от долу нагоре. Намажете краката вечер преди лягане.

Облекчаващ спрей при разширени вени

В тъмно стъклено шише със спрей помпа налейте 100 мл вода или алое вера спрей, 5 мл спирт и 5 капки спеърминт, 5 капки кипарис и 5 капки лавандула. Носете го винаги със себе си, когато усетите умора в краката, за да облекчите болката навсякъде и по всяко време.

Отпускаща вана за тежки крака

За да приготвите отпускаща вана за крака, сложете 2–3 капки спеърминт или лимон в съд с хладна вода и 2–3 капки кипарис в съд с топла вода. Редувайте, като поставяте краката за 3 минути от единия в другия съд. Тези вани са подходящи и за уморени, тежки и оточни крака.

Рефлексотерапия

Поставете на дъното на съда, който ползвате за вана за крака, малки гладки камъчета и внимателно плъзгайте стъпалата си по тях.

Погрижете са за вените си, преди те да се разширят! Така никога няма да се налага да ги криете под дълги панталони и да се притеснявате от тях.

Важно!

Преди да използвате етеричните масла по време на бременност, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи в този период, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение по време на бременността ви и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар.

Препоръчвам ви да използвате само етерични масла, сертифицирани като терапевтичен клас (CPTG Certified Pure Therapeutic Grade®), за да сте сигурни в качеството и да получите желания ефект. В практиката ми аз използвам маслата на dōTERRA.

Tекст: Даниела Сечкова, ароматерапевт, тел. 0888 149 007