„Може ли жената да бъде сигурна, че организмът й е готов за раждане?” – често се питат жените, плануващи бременност. Отговорите обаче на този и други важни въпроси, свързани с бременността и раждането, би могъл да ни даде единствено специалист в областта. Щастливи сме, че разговаряхме именно с такъв – д-р Антоанета Баракова, акушер-гинеколог, МБАЛ „Пулс”, Благоевград.

Готови или не?

Жената е готова да стане майка тогава, когато сърцето й го пожелае, понякога и ние помагаме в решението, но преди всичко тя трябва да го почувства. Ако става въпрос за раждането, то организмът е готов със сигурност, когато започне раждането.

Фолиева киселина – необходимост или мода?

Да, фолиевата киселина е необходима, може да профилактира дефекти на невралната тръба при бебето и е противоанемично средство. Приемът й не коства нищо, а може да предпазва, така че всички бременни, независимо от възрастта и хранителния им режим, трябва да я приемат.

Мултивитамини преди и по време на бременността

Препоръчвам приема им не защото няма друг начин, а защото са пълноценен източник на базисни дози витамини и минерали, въпреки това предпочитам да задълбочавам изследванията и да наблягам на добавки при установяване на недостиг конкретно при всяка бременна.          

Страхът от болката, съпровождаща нормалното раждане – причина за секцио?

Според мен не може да бъде причина, но често се оказва такава. Нормалното раждане е физиологичен процес, естествен завършек на бременността, започва по естествен механизъм вследствие на биохимични процеси, следователно то е най-добрият начин за раждане. Еволюцията е достигнала до него, така че би трябвало да се доверим на природата.

Кога се налага жената да роди с цезарово сечение?

Само когато това е медицински наложително и крие по-малки рискове от естественото раждане.

Спешно секцио

Спешо цезарово сечение е наложително, когато са застрашени здравето и животът на майката и/или бебето или ако естествено раждане е в ход, но има противопоказания за него. Има състояния, при които спешното секцио е единственият шанс за живот, друг път рискът се засилва постепенно и е възможно да се изчака известно време до подготовката на пациентката. Какъвто и да е случаят, спешната операция е с повишен риск и екипът трябва да е добре подготвен.

Нормално раждане след оперативно?

Възможно е, но всеки случай се разглежда индивидуално. Най-добре е да са минали поне 2 години от предходната операция, по съвременни данни се счита, че 9 месеца са достатъчни на матката да се възстанови. Все пак трябва да се знае, че прерязаната мускулатура заздравява с повече или по-малка степен на фиброзиране, няма същата еластичност и способност да се разтяга. Не трябва да има никакви съмнения за несъответствие между таза на жената и главата на плода, което може да е причина за преразтягане и руптура и т.н. С две думи, след прекарано цезарово сечение бременната трябва да е инструктирана при първите болезнени регулярни контракции да постъпи в отделението, в което ще ражда, или планово една седмица преди термина за преценка на начина и подготовка за раждането. Трябва да се даде време на екипа да прецени и да се подготви в интерес на родилката.

Бащата по време на раждането

Той може да помага, да подкрепя и окуражава и става съпричастен в процеса, но само ако и двамата желаят. Не е лесно да присъстваш, не е лесно да си отвън – двойката трябва да има избор.

Ролята на дишането по време на раждане

Правилното дишане е важно, защото по време на контракциите се намалява кръвотокът през плацентата. Трябва да се диша бавно и дълбоко, така кръвта се обогатява на кислород и той достига в по-високи концентрации в плода, предпазва го от задушаване, най-образно казано.

„Страшната“ епизиотомия

Епизиотомията, като всяка оперативна интервенция, има показания и условия, при които се извършва, а не на всички винаги. Нейната цел е да разшири меките родови пътища, за да се предотвратят сериозни и неправилни разкъсвания, да се ускори раждането на плода, ако страда, или в хода на други оперативни начини на раждане – с форцепс или вакуум. Това е манипулация с приемлив риск, ако е изпълнена по индикации и по правилата.

Изборът на екип

Раждането е физиологичен процес, съпроводен с неприяти усещания дълъг период от време. Раждащата е в състояние на силен стрес, често я обзема паника – от неизвестното и от силната болка; това понякога я прави „глуха и сляпа”. Практиката показва, че тези, които знаят какво следва, какво трябва да правят, се справят по-добре. Когато екипът познава раждащата и обратното – има доверие и разбиране, добра комуникация в най-напрегнатите мигове, всичко минава по-леко. Със и без избор на екип механизмът е един и същ, само доверието и колаборацията могат да куцат, ако няма избор.

Килограмите и бременната жена

Препоръчително е да се качат най-много 10–12 кг ( +/- 3–4 кг). В медицината 2 и 2 не е 4, по-едрите жени обикновено качват по-малко, а по-дребните – повече, всичко е индивидуално. Все пак съветвам всички бременни да се хранят балансирано, с нисковъглехидратна диета и много течности, както и повече да се движат. При такъв режим, с малки изключения, всички влизат в нормата, която споменах.

Бременност с близнаци

Жените, бременни с близнаци, трябва да знаят, че са двойно благословени, но това изисква и двойно повече грижа и внимание към нуждите на бременността. Тези бременности са по-рискови за усложнения, аборти и т.н., особено когато са заченати чрез асистирана репродукция.

Намалени околоплодни води много преди термина

Това е сложна ситуация, важни са причината за намалените води и потенциалната жизнеспособност на плода. Ако причината са изтекли води, възможностите не са много, понякога е може да се отложи раждането с дни или седмица, но раждането на такова дете и оцеляването му са свързани с много рискове, усложнения и неясно бъдещо развитие. Ако водите не са изтекли, това най-вероятно е свързано с вродени дефекти на плода, някои от които несъвместими с живота, или се налага интраутеринна операция на нероденото дете, което също крие своите рискове. Все пак медицината върви напред и малките шансове за оцеляване трябва да се използват.

Скъсена шийка – защо и как се случва това?

Недостатъчност на колагена, инфекция, недостиг на магнезий или витамини, манипулации и операции върху маточната шийка могат да са причина за това състояние. Решението и лечението се преценяват индивидуално. Погрешно е схващането, че бременната не трябва да приема никакви лекарства и че те биха навредили повече, отколкото самата инфекция или недоимък на някоя субстанция. Затова бременните трябва да се изследват подробно, активно да се търси всяко отклонение, което би могло да доведе до застрашеност на бременността, и да се лекуват според потребностите, а не на всички да се дава  магнезий, на всички спазмолитик и т.н.

Приемането на магнезий по време на бременност би ли могло да бъде причина за аутизъм и други проблеми?

Това е както няма категорични доказатества, че правенето на ваксини води до аутизъм, но в полза на обратното има – че има токолитичен ефект! Не съм привърженик на тъпченето с магнезий, защото той не лекува причините за преждевременните контракции на матката, а потиска симптомите на заплашващото преждевременно раждане, т.е., когато се налага, се използва до установяване на причините и започване на етиологично лечение, което да спре процеса, ако е възможно, а не се оставя без лечение заплашващото прематурно раждане и аборт поради потенциалната възможност плодът да развие аутизъм с вероятност 1:1000 примерно.