Националната публична банка за стволови клетки е в УМБАЛ „Александровска” и по-конретно в Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки. „Даряването е въпрос на избор!” – така започна разговорът ни с проф. Михайлова, отговорник за националната публична донорска банка, и Валя Атанасова, инженер и биотехнолог, която движи процедурите по обработка и експертиза на клетките.Алогенна трансплантация
След раждането в плацентата и пъпната връв на новороденото остава известно количество кръв, еднаква по състав с тази, циркулираща в тялото на детето, която може да бъде източена от пъпната връв веднага след раждането, да бъде обработена и съхранена, защото в нея се намират множество стволови клетки. Списъкът на заболяванията, които могат да бъдат благоприятно повлияни от прилагането на стволовоклетъчна терапия, се разширява постоянно. Трансплантацията на стволови клетки е високоефективен метод за лечение. За да се осъществи трансплантация между два индивида, се извършват редица изследвания, чрез които може да се направи оценка дали донорът и реципиентът са достатъчно подходящи за тази цел. Едни от основните критерии за подбор са добро здравословно състояние, възраст над 18 години, майката да не е носител на инфекциозни заболявания, да не страда от злокачествени болести и полово преносими инфекции. Българският регистър е член на световния регистър за донори на костен мозък, който е създаден през 1989 г. и в който има регистрирани повече от 21 милиона души от цял свят. „Имаме успешни трансплантации както на деца, така и на възрастни”, споделя проф. Михайлова. Важно е да се отбележи, че не всички проби се оказват годни за алогенна трансплантация – изискванията са с изключително завишени критерии.Когато се прави трансплантация, ситуацията изглежда по следния начин: брой клетки на килограм телесно тегло. Количеството на стволовите клетки в единицата кръв от пъпна връв често е недостатъчно за лечението на възрастен човек, поради което вече се трансплантират повече от една проби, взети от различни дарители. Съхранените дарени единици кръв са достъпни за всички пациенти, нуждаещи се от трансплантация на стволови клетки, и всеки от тях може да се възползва. Родителите трябва да знаят, че стволовите клетки от пъпната връв, отделени при раждането на тяхното дете, биха могли да се използват за лечение чрез трансплантация на друго дете от семейството при наличие на съвместимост.


Безопасен процес
Не съществува риск – нито за бебето, нито за майката. Пъпната вена се пробожда с игла и кръвта се събира в специален кръвен сак, а цялата процедура отнема не повече от 10 минути.

Има ли цена „дарението”?
„Да дариш, означава да подариш живот”, единодушно отговарят проф. Михайлова и инж. Атанасова. Освен това вземането и съхранението на кръв от пъпната връв в държавната банка са напълно безплатни.


Разговора проведе Виржиния Маровска