Бъбречната криза е лош спомен от бременността почти за всяка майка. Много жени се шегуват, че след тежка бъбречна криза страхът от раждането изчезва. Да, едва ли ще се намери вече болка, която да ги уплаши. Срещнахме се с д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед”, за да го попитаме защо такива малки песъчинки и камъчета създават толкова големи проблеми.Какви са причините за появата на бъбречна криза при бременната жена?
Бъбреците през бременността се натоварват повече, тъй като отделителната система на жената обработва по-големи обеми течности. Прогестеронът отпуска мускулите на пикочопроводите (каналите, които свързват бъбреците с пикочния мехур). Вследствие на хормоналните промени съдовете се разширяват, а органите в коремната кухина, в това число и пикочопроводите, се притискат от нарастващата матка. Забавя се потокът на урината от бъбреците към пикочния мехур. Всичко това води до задръжка на урина, по-голяма вероятност за развитие на инфекции в пикочните пътища, а при наличие на бъбречнокаменна болест може да се получи бъбречна криза от запушване на уретера по време на преминаването на камък, тръгнал от бъбрека през него.


Как да разпознаем в домашни условия, че болката е породена именно от бъбречна криза, а не се дължи на някакъв друг проблем?
Няма как. Необходимо е мнението на специалист за това дали при една коремна болка се касае за бъбречна криза. При бременни жени са изключително важни мнението на гинеколог и намесата на опитен уролог, ако бъбречната криза е предпоставка за сериозен риск от преждевременно раждане.


Как се поставя диагнозата от специалист?
Болката при криза и налична хидронефроза, т.е. легенчето и чашките на бъбрека се раздуват от задържаната урина, лесно може да се диагностицира при ехографското изследване на бъбреците по време на кризата.

Какви диагностични методи се използват при съмнение на специалиста за причината, пораждаща конкретната болка?
Ехографията може да се приложи при бременни и да се диагностицира бъбречна колика. Недостатък на метода е, че чрез него не може да се докажат камъните в поясната област на пикочопровода, тъй като на това място се покриват от червата. Ехографският образ трябва да се интерпретира много внимателно, тъй като допусканите диагностични грешки не са малко и са предимно от субективен характер.

Какви рискове крие бъбречната криза за плода?
Евентуални проблеми, които могат да възникнат, са свързани с появата на маточни контракции, като в най-лошия случай може да се стигне до преждевременно раждане.

Какво е лечението и колко време продължава?
Лечението на бъбречната колика изисква бързо и ефективно спиране на болката с болкоуспокояващи средства и преодоляване на спазмите на гладката мускулатура със спазмолитици. Облекчаването на бъбречните кризи при бременни жени е проблем, тъй като повечето противовъзпалителни са противопоказани. Използват се основни обезболяващи средства и ако жената постоянно изпитва бъбречни болки, които не преминават, е необходимо поставяне на уретерален стент или ако камъкът е над 8 мм, е почти сигурно, че ще се наложи намеса за неговото отстраняване през уретера чрез уретероскопия. При този метод през външното отвърстие на пикочния канал последователно в пикочния мехур и уретера (пикочопровода) се въвежда специален инструмент с оптика на върха, наречен уретероскоп. Чрез този инструмент визуално се определя разположението на камъка в пикочопровода и чрез лазерна енергия се раздробява и изважда.

Какви мерки още са препоръчителни при категорично диагностицирана бъбречна криза?
За да се намали вероятността за бъбречна криза през бременността, се препоръчва в този период жените да имат балансиран хранителен режим, без много солени и консервирани храни, а течностите, които приемат, да са с ниска минерализация и в разумни количества.

Възможно ли е да се предотврати образуването на камъни в бъбреците?
Поради производството на прогестерон в организма на бременната жена се задържа калий. По време на бременността е налице повишена бъбречна и плацентарна продукция на витамин D, което от своя страна води до повишено усвояване на калций от червата и съответно повишаване на неговите количества в урината. Протеиновите диети се оказват доста вредни за здравето, като увеличават с до три пъти риска от образуване на калциев камък в бъбреците. Консумацията на повече плодове и зеленчуци може да неутрализира ефекта от прекомерния прием на месо, яйца и други богати на протеин храни.

В кой месец от бременността жените най-често се оплакват от подобни колики и по-уязвими ли са бъдещите майки към бъбречната криза?
Бременните жени често страдат от бъбречни кризи и изобщо проблеми с бъбреците от всякакъв тип поради по-горе изложените факти, а в над 90% от случаите бъбречните кризи се проявяват във второто и третото тримесечие от бременността.

Вярно ли е твърдението, че при бременните жени болката е по-остра в сравнение с небременните?
Да, така е, клиничната картина не се различава съществено от тази при небременна жена, но болката може да е по-изострена.

Възможно ли е прилагането на медикаментозно лечение?
Терапията, която се провежда при категорично диагностицирана криза със спазмолитични лекарства, не може да навреди на плода. Дори да се наложи прием на антибиотици при насложен възпалителен процес, те ще бъдат съобразени със състоянието на бъдещата майка.

Безопасно ли е поставянето на перкутанна нефростома на жена в напреднала бременност?
Бременността може да наложи съобразяване с позата на пациента, ограниченията по отношение на риска за плода от радиационната експозиция и анестезията, както и увеличения кръвоток на бъбреците, който може да бъде причина за повишен риск от кървене. Поради тези съображения перкутанна нефростома може да се приложи на бременни жени, но при строги ограничения.

Разговора проведе Виржиния Маровска