25–28-а гестационна седмица


Преди да се появи на белия свят, всяко бебче се развива 9 месеца в утробата на майката. Макар този период да не го броим към възрастта му, това е изключително важна част от растежа на малкото човече. Всички органи и системи се формират, бебето реагира на светлина още във втория триместър, започва да чува различни звуци и активно да слуша гласовете на мама и тати последните 10 седмици, благодарение на което разпознава родителите си веднага след раждането.Кога да започнем да общуваме с бебето
Всеки родител сам решава. Колкото по-рано, толкова по-силна връзка ще се изгради с бебчето. В началото на моята бременност единственото, което ми напомняше, че нося нов живот в себе си, беше неразположението, а след него – обостреният апетит. Очаквах с нетърпение да усетя първите движения на моята девойка. Няма по-хубаво усещане, а още по-хубаво е, че се повтаря всекидневно и многократно. Това е моментът, в който започнах да говоря на корема си. За съжаление, татковците много по-късно могат да усетят с ръка движенията на бебенцето – едва когато то стане по-активно и наддаде килограми. Е, през последните месеци само поглед е достатъчен, за да се видят акробатичните постижения на малкото.


Подготовка и сладки приказки
Когато ставаш майка и баща за първи път, минава може би повече време, докато родителското чувство и загриженост се пробудят. Постепенно мисълта, че в семейството ще има нов член, става водеща. Започват големите ремонти и покупки. За жената е чудесно разтоварване обикалянето по магазини, пазаруването по списък, срещите с приятелки, които вече са минали по същия път. Подготовката за появата на малкото човече е дълга и вълнуваща за бъдещите родители. От един момент нататък бебчето вече усеща, когато мама и тати галят нарастващия корем, разпознава и свиква с техните гласове. Затова на нашето момиченце още от първите месеци й говорим. Много й се радваме, за да знае, че отвън я чакат мама и тати, които нямат търпение да я гушнат.

Таткото и връзката му с бебето преди раждането
В началото на бременността е трудно за родителите да започнат да общуват с мъничето, защото тогава дори няма особени физически промени в тялото на бременната. Коремчето започва да става видимо към четвърти-пети месец. Как бащата да има пълноценно общуване? Много ползотворно е присъствието му на прегледите при акушер-гинеколога. Така и той има възможност да чуе важни подробности около развитието на мъничето, да го види как се движи, как расте. Определено след всеки преглед таткото става все по-заинтригуван относно родителството. Нашият тати успя да присъства на някои прегледи и след това не спираше да ми повтаря думите на лекарката. Постоянно ми напомняше какво не бива да ям – „Нали помниш, че трябва да намалиш сладкото, не го яж този шоколад!” или „Измисли ли какво да хапнем за вечеря, но с по-малко въглехидрати?“. От една страна, беше ми досадно цялото това бърборене, но същевременно се радвах, че го вълнуват моята бременност и развитието на бебето.

Изключително полезни в съвремието за подготовката на младите родители се оказват не само разнообразната литература на пазара и интернет статиите, но и лекциите за бъдещи родители. Татковците рядко присъстват на тях, явно разчитат на нежните си половинки да им предадат наученото. Да бъдеш родител обаче не означава само да се радваш на бебето и да участваш във възпитанието му. Бъдещите татковци могат да помагат с много неща – къпане, масажи, гимнастика, хранене, смяна на памперси.
След раждането жената има нужда от време да се възстанови физически, а бабите невинаги са на разположение. Ако таткото успее да посети няколко лекции за бъдещи родители, ще е подготвен за промените и ще осъзнае, че неговата роля е не по-малко значима от тази на жената.
Бъдещият татко може да съдейства и в последните покупки на козметика, биберони, залъгалки, прахове за пране, дезинфектанти, памперси, мокри кърпи. Това ще му даде яснота относно бюджета, необходим на неговата половинка.

Даваме и получаваме
Изграждането на връзка с бебето още преди раждането помага на семейството за първата среща с новия член и за осъществяването на пълноценно общуване. Бебето не може да изрази с думи своите чувства, емоции и вълнения, но усеща нашата любов от първия си ден на белия свят. В отговор ни дарява с безценни усмивки и радостни звуци!

Текст: Гергана Едисон