Деветте месеца очакване са вече зад гърба ви, големият корем го няма, вкъщи сте с бебчето, таткото също е покрай вас, но нещо все пак липсва от картинката на перфектното семейство... Сексът, разбира се! Това, че вече сте мама, не ви прави по-малко жена. Оказва се обаче, че връщането обратно към интимния живот след раждането невинаги е лесно. В началото трябва да се изчака по медицински причини, но дори и след това много майки имат своите притеснения и задръжки. Допитахме се до един акушер-гинеколог и един психолог по тази тема.

Вася Георгиева, акушер-гинеколог, УМБАЛ „Д-р Г. Странски", ДКЦ Плевен, главен асистент, МУ Плевен


Възстановителният период
Следродилният възстановителен период започва от края на раждането и завършва с възвръщането на органите и системите на жената близко до състоянието им преди забременяването. Продължителността му е 6–8 седмици (42–56 дни). След нормално раждане външните полови органи са с повърхностни разкъсвания и охлузвания. Ако е правена епизиотомия (изкуствено срязване на входа на влагалището), повърхностните увреждания заздравяват в следващите дни. Резорбируемите конци за зашиване на разкъсванията сами падат. Ако все пак са поставени нерезорбируеми конци, лекарят ще ви извика на седмия ден след раждането за свалянето им. Към 21-вия ден отделянето на лохии обикновено се прекратява. Добре е родилката да посети акушер-гинеколог между 30-ия и 40-ия ден след раждането, за да се установи дали следродилният период протича нормално. Ако всичко е наред, след тези 6–8 седмици могат да се подновят половите контакти.
След цезарово сечение половите органи се възстановяват за същия период (42–56 дни), след което е безопасно да се започне полов живот. Ако има проблем със зарастването на раната, това не пречи на сексуалните контакти от физиологична гледна точка. Може обаче да бъде психологическа бариера за майката.


Болка при първите полови контакти
Сексуалните контакти се възстановяват най-бързо и без болка, когато не е имало разкъсвания. Но дори и тогава има известна механична травма на тазовото дъно и частично нарушена инервация на тъканите. Майките пристъпват с известен страх към първия сексуален акт. Мои пациентки са споделяли, че сякаш им е за първи път. Когато има шевове, страхът е по-голям. Да, вярно е, че влагалището е променено, че има белег, но дори да има слаба болка, психичният компонент е по-силен. Да отчетем и фактора време – след няколко месеца цикатриксът ще омекне и усещанията ще се променят.

Възможно ли е след раждането влагалището да остане по-широко?
Принципно да, но възстановяването на тонуса на тазовото дъно и влагалището е много индивидуално. При някои жени влагалището остава същото, както преди раждането. Значение имат конституционалните особености на жената. Както е и със стриите през бременността.

Кърмене и предпазване от нова бременност
Все още някои жени смятат, че докато кърмят, не могат да забременеят. Понякога обаче в кабинета ми идват жени, заченали именно през този период. Някои от тях са знаели, че не е безопасно, но са смятали, че точно на тях няма да им се случи. Истината е, че при 80% от жените по време на кърмене се развива т.нар. лактационна аменорея – липса на менструация. Но това не е стопроцентов белег за липса на овулация. Високите нива на пролактина по време на кърменето потискат овулацията и жената не може да забременее. Но постепенно нивото на пролактина спада, яйчниците се активират и настъпва овулация. Първата овулация е скрита. Две седмици след нея идва менструацията. При кърмещи жени овулацията настъпва средно 6 месеца след раждането. Но има и такива, при които менструацията идва на втория месец след раждането, тоест овулацията е била по-рано.
При некърмещи жени средното време за появата на овулация е 8–10 седмици след раждането. Менструация се очаква на втория или третия месец.
Кърмещите жени не могат да приемат хормонални противозачатъчни, защото хапчетата оказват негативен ефект върху количеството и състава на кърмата и времетраенето на кърменето, а хормоните попадат и в майчиното мляко.
Сред другите методи за предпазване препоръчваме спермицидните средства, които се поставят във влагалището и разрушават сперматозоидите. Поставят се 5–10 минути преди полов контакт. За ефекта им е важно да не се прави влагалищна промивка 6 часа след акта, за да бъдат унищожени всички сперматозоиди.
Удобен метод за предпазване са и презервативите.
Най-несигурният, но много разпространен метод, е прекъснатото полово сношение. Неуспехът му се дължи на изхвърляне на спермата върху външните полови органи близо до входа на влагалището или на излизане на сперматозоиди преди оргазма.
Спирала също може да се използва. В практиката поставяме спирала през втория месец след раждането, по-късно или по време на първия месечен цикъл.

И майка, и изкусителка – възможно ли е?
Мария Недева, психолог за деца с увреждания в ЦСРИ, Велико Търново, и свободно практикуващ психолог.

Макар бебетата да са се появили на този свят след секс, в първите месеци след раждането им понякога се случва да настъпят проблеми в интимните отношения между родителите. Възникването на подобна проблематика в отношенията на семейната двойка се дължи основно на преплитането на социалните роли на жената. С появата на бебето тя поема ролята на майка, която предполага отдаване на детето, проява на смиреност, благородство, отсъствие на порочност. Това социално положение само по себе си се противопоставя на първата социална роля, която жената е поела към семейството, а именно ролята на съпруга. Защото съпругата е тази, която предоставя интимност, проявява съблазнителност, порочност, сексуална близост. Някои млади майки се нуждаят от време да приемат и съвместят двете социални роли, които неминуемо следва да изпълняват в семейната среда. За да свикнат с тях, те могат да се опитат първоначално да разграничат протичането им. Например чрез осъществяването на полов контакт в помещение, където бебето не присъства, разграничаване на времето за грижи за бебето и времето за общуване с партньора, предоставяне на грижите за бебето на близък човек за период от уикенда и др.
При някои млади майки притесненията се дължат изцяло на трудно възприемане на промените в тялото им. Ако е необходимо, жената може да направи допълнителни договорки с партньора си за използване на прикриващо интимно бельо, за недокосване на определени части на тялото, за туширане на светлината, ограничаване на определен вид сексуален акт и поза. Това ще даде възможност на младата майка плавно да се адаптира към промените и отново да се възприеме като сексуално изкусителна.