Инструкции за правилно изпълнение – мъжът полага глава на корема на бременната си жена и слуша изпълнението на първите преки свободни удари на малките крачета.Това е една от визите на кампанията „Да бъдеш баща“, едновременно разсмяла и трогнала с посланията си вече доста от нас, а вече и с приза „Проект на годината 2014“. Зад тази награда, разбира се, стоят не само чудесната опаковка на идеята и широката й обхватност, а най-вече точното попадение – истинският мъж се познава по това, че е чудесен баща. В основата на кампанията застана социологическо проучване, което даде представа за това какви са моделите у нас и има ли все още почва патриархалната представа, че грижата за децата е основно на майката. Оказва се, че преобладаващото мнение е за по-активно участие на бащите във всекидневните грижи за децата, но 2/3 от респондентите посочват като пречка пред мъжете активната работа по прехраната на семейството и съответно липсата на време.


Май желанието все още надделява над реализацията
Общуването на таткото с детето още от първите му дни в никакъв случай не е поредна проява на феминизъм и желание за изравняване на отговорностите. Таткото е необходимо присъствие и емоционалност. Персийска поговорка гласи: „Един баща е повече от сто учители“. Съвременното поколение родители, особено по-зрелите, смело се хвърлят към изпълняването на всякакви грижи за децата. „Само да кърмя не мога“, каза ми наскоро Иван Лечев. Милен Цветков е споделял за всякакви техники за размазване на лютеница с майонеза по пода заедно с дъщеря си, а Мариан Бачев призна за старателно рисуване с боички върху… кожата. И ако приспивните песнички и четенето на приказки чудесно отиват на бащите, то вземането на отпуск по време на болест все още е приоритет на майките. Един татко се оплака наскоро в медиите, че при поискване на отпуск за гледане на болно дете работодателят му поискал обратно бележка, че никой друг не може да гледа детето! Предполагам – с подпис от бабата.

Обществото и институциите също трябва да стимулират бащите
Ако в семействата силите по грижите и забавленията за децата вече се изравняват, поне като желание и осъзнаване, то в обществото ни нещата не стоят точно така. Освен някои работодатели, които не проявяват разбиране, твърде особено е и отношението в болниците. Единствено майката или друга жена може да остане като придружител, ако детето се разболее, но не и бащата. Ситуацията със сигурност има обяснение, но не дотам адекватно на днешното време. Учителската професия е силно феминизирана, същото важи и за яслите и детските градини, а това означава лишена от достатъчно мъжко присъствие среда в ранните години на детето.


„Истинският мъж не става от масата!“
Разбира се, ако се е запънал над някоя трудна задача, ще седи там, докато не успее да се справи с домашното на детето. Преобръщането на старите фрази в нова визия е истински гол на кампанията във вратата на остарялото мислене. „Истинският мъж вдига 10 от лежанка“, особено ако в ръцете е усмихнатото му момиченце, „Знае как да върти всяка жена“, ако танцува бурен танц с него, „Истинският мъж се събира с хора, които носят на пиене” на морковен сок и „Натиска здраво газта“ на детските автомобилчета по килима.

Дайте на своя мъж възможност да се вихри, без да му правите забележки
Според една от статистиките голяма част от нас, жените, биха искали мъжете им да бъдат равностойни в гледането и грижите за детето, но ако може да го правят по същия начин като нас. Мъжете обаче често гледат на нещата по един доста по-шарен начин и превръщат кухнята в пясъчник, хола в лунапарк, а банята – в аквапарк. Моя позната се оплака, че след прекарана вечер навън заварила апартамента като бойно поле, а децата кротко спели, завити прилежно, но... с обувките. Все пак не забравяйте, че „Истинският мъж прави нещата с въображение“ и по тази причина не знае граници и ред. Дори и да не се е справил с копченцата на бебешкото боди и да приспива децата с хеви-метъл – това е неговият образ и стихия в детския свят. Има и такива умни приказки, че силните владеят хаоса, а пък хаосът бил истинският ред. Хм… все още се уча на това.

Дечица, дайте знак на тати, че го обичате
Строгата фигура в семейството – бащата, май отстъпва място на майката. Статистика показва, че ние, майките, по-често се караме, докато бащите са емоционално корумпирани. Една детска усмивка, една целувка по бузата и щастлив поглед право в очите и бащата е готов да даде всичко! Празнуването на Деня на бащата, подаряването на картички ей така, без причина, приготвянето на някой детски десерт, особено шоколадов и сладък, възнаграждава татковците и ги уцелва право в сърцето.
Кампанията „Да бъдеш баща“ е особено уютна и насочена към всички – родители, деца, учители, партньори. На сайта им mencare.bg можете да намерите много информация, която дава идеи, учи ви и ви вълнува. Фигурата на бащата е изконна и толкова важна, колкото и тази на майката. „Любовта на майката успокоява, любовта на бащата дава сила“ и нека тази любов да тече многостранно още от самото създаване и раждане на детето.

Текст Ива Дойчинова