Бременността е изпитание за физиката на всяка жена. През този период мускулите и сухожилията са силно стресирани. Можем ли да се справим с болката в корема, гърба и краката? За да си отговорим на тези и други въпроси, се срещнахме с Димитрина Сивкова, физиотерапевт в Център за масажи и физиопрофилактика Фина Стайл в София на ул. „Цар Иван Асен“ 18, тел. 0887 777 749. Оказа се, че не е нужно да се примиряваме, стискайки зъби неохотно.Специализиран масаж, но защо?
Защото през този период тялото на жената се променя и адаптира много бързо спрямо нуждите на плода. Доста често е нужна малка външна помощ, за да преминат тези промени безболезнено и приятно за бременната. Масажът за бременни е различен от стандартния класически масаж, защото тялото на жената е много променено. Дори позицията за масаж е различна. Продължителността на този тип масажи е между 30 и 60 мин. Определя се в зависимост от нуждите и физическото състояние на бременната.


Видове масажи за бременни
Освен с различно времетраене, масажът може да бъде релаксиращ или с лечебна насоченост. Например за бременните, които задържат много течности, се прави и лимфен дренаж. За жените, които преди са имали хронична болка или други проблеми с гърба, се включват техники и от лечебния масаж.

Най-чести оплаквания
Най-чести са проблемите с гърба, тъй като много от жените вече са обездвижени и със слаба мускулатура. Добре е да се правят и упражнения за бременни. На второ място са отоците и подуването на краката. Лятото е много тежко за бременните, особено седмиците преди раждането. На трето място се нареждат болките в стъпалата. Това са оплакванията, с които масажът за бременни може успешно да се справи. Не е нужно бременната жена да ги изтърпява.


Има ли опасност от преждевременно раждане?
Препоръчително е до третия месец да не се правят масажи поради засилване на кръвообращението в малкия таз. Ако бременната има проблеми със задържането на плода, масажът също не се препоръчва. След третия месец, при нормално протичаща бременност, когато вече плодът е добре прикрепен към матката, се позволяват масажи. Естествено, масаж на стъпалата, главата и шията може да се прави по всяко време.
Колкото до преждевременното раждане – не е възможно да се предизвика чрез масаж, особено в последните седмици. Тук говорим за масаж при бременни, а не за различни стандартни масажи и други техники, които биха могли да бъдат силови като изпълнение и не се препоръчват.

Положителен ефект върху плода
В напреднала бременност много жени дори усещат промяна в поведението на плода по време или след масажа. Когато бременната се чувства щастлива, спокойна, по-лека и нищо не я боли, бебето се чувства по същия начин (дали детето ще се възприема и ще действа като щастлива или тъжна, агресивна или смирена, уверена или обзета от безпокойство личност, зависи отчасти от посланията, които то получава за себе си в матката).

Подобряване на настроението чрез масаж
Един от ефектите на масажа е произвеждането на ендорфини от мозъка, всеки се чувства щастлив и отпочинал след хубав масаж. Много често бременните изпитват дискомфорт в последните месеци на бременността, което поражда допълнително напрежение и стрес. Масажът за бременни се справя добре с тези проблеми.

Друго освен масаж
Много важно е бременната да е физически активна през този период – гимнастика за бременни, плуване, йога, по-дълги разходки на чист въздух. Добре е тези дейности да започнат още от началото на бременността, защото така ще се намали дискомфортът впоследствие.
Ако вече има силни болки в кръста, освен гимнастика, препоръчвам на бременните да си купят колан за бременни, за да се намали натоварването и да не се получат последващи усложнения.
За отоците на краката е добре да се подсигурят еластични чорапи за бременни. Това е много важно и ако бременната е имала разширени вени още преди бременността. За стъпалата – ортопедични стелки за последните седмици.