Някои момичета още от тийнейджърска възраст мечтаят да станат майки и да гушкат сладко бебче. На тях им харесва да четат и да се информират за бременността, въпреки че са далеч от времето на майчинството. Има обаче и бъдещи майки, които смятат, че не е нужно да се ограмотяват по темата, оправдавайки се: „Бабите ни да не би много да са чели“... Всъщност 9-те месеца са странен период в живота на жените, който може да донесе доста изненади – и за тези, които четат, и за другите, които не го правят...Не са само 9 месеца Още от времето на Адам и Ева на човечеството е известно, че бременността трае 9 месеца. Да, ама сметката не е точна. Това е малко заблуждаваща информация, защото всъщност 40-те гестационни седмици са 9 месеца и половина. Съмнявате ли се? Обсъдете „казуса“ със своя акушер-гинеколог. Не му се сърдете, ако се отнесе с насмешка към вашия интерес. За него това е азбучна истина, която не се нуждае от доказателства…


Дистанцираният бъдещ татко Има потомци на Адам, които посрещат вестта, че ще стават татко, с луд възторг. За други новината не е от най-очакваните и те трудно прикриват смута в душата си. Ако вашата половинка е интровертен тип, не очаквайте, че след двете чертички на теста ще ви вземе в обятията си и ще ви прегръща до премаляване. Не се отчайвайте! Най-вероятно на него му трябва време, за да осмисли какво се случва. Малко по-късно със сигурност ще сподели вашата радост. Положително, когато бебето се роди, този татко трудно ще скрие вълнението си и може би ще го гарнира със сълзи… Изненада!

Бебето в корема „открадва“ хубостта на мама Може би се надявате, че през 9-те месеца ще цъфтите, защото си спомняте колко се беше разхубавила сестра ви през този период. Добре е обаче да нямате само прекрасни очаквания. При всяка бъдеща майка бременността протича различно. Може кожата ви да стане кадифена, косата ви – буйна, каквато не е била никога преди, но доста вероятно е и да се чувствате подпухнала, да се появят петна по лицето ви, а косата ви да започне да капе. Сутрешното гадене и неразположенията на организма оказват влияние и върху външния вид. Не се отчайвайте – след като бебето се роди, нежеланите промени със сигурност ще изчезнат.


Защо се задъхвам толкова много? С напредването на бременността заради все по-нарастващия корем дробовете ви ще поемат около 25% по-малко въздух. Те са притиснати отдолу, поради което често се задъхвате. Ще се облекчите, ако при всяко второ вдишване поемате въздух през носа и издишвате всичкия въздух през устата. Така ще осигурявате място за повече свеж внос.
Добрата новина е, че след 36-ата седмица натискът върху белите дробове изведнъж отслабва, тъй като главата на бебето се спуска в таза. Това е мъдър ход на майката природа, чрез който бъдещата майка се подготвя да има достатъчно въздух при раждането.

Коремът расте, но и краката растат Ако преди забременяването номерът на обувките ви е бил 37, към края на 9-те месеца може да се наложи да си купите обувки с един номер по-големи. Под натиска на все по-увеличаващото се тегло сводът на крака спада, което увеличава размера на стъпалото.

Болките при раждането не са кой знае какви Някои жени оприличават родилните болки на менструалните. Сравнението, меко казано, е нереално. Все едно да се твърди, че лъвът и костенурката са от един животински вид…
Истината за болките се разбира най-добре в родилната зала.

Истински или фалшиви Обикновено с приближаването на термина бъдещите майки започват да се притесняват дали ще могат да различат истинските родилни контракции от т.нар. фалшиви. Сложността идва от факта, че двата вида доста си приличат. Съветът на специалистите е, ако се появят контракции, да не тръгвате моментално към родилната клиника. Спокойно вземете душ и изчакайте. Важно е да проследявате през какъв интервал са контракциите. Фалшивите са през различен интервал, докато при истинските той се скъсява. Не се страхувайте, че може да родите вкъщи или в колата по пътя за болницата. Тези случаи обикновено се показват във филмите и реално не са толкова срещани…

Школа за гении в корема?
Ако сте от бременните, които непрекъснато четат съвети как да живеят в този период, какво да е менюто им, как да релаксират и пр., сигурно сте склонна да правите всичко препоръчвано в името най-вече на това да родите не само здраво, но и умно бебе. Според специалистите има силна връзка между храненето през 9-те месеца и бъдещото умствено развитие на детето. Някои експерти дори препоръчват на бъдещите майки каква музика да слушат, за да помогнат на детето. Има бременни, които говорят на английски или на друг чужд език през корема на бебето с надеждата, че подготвят бъдещ полиглот.
Всъщност, дори да спазвате всички правила за перфектна бъдеща майка, съвсем не е сигурно, че детето ви ще е гениално, ще проговори още на 8 месеца, ще стане велик музикант, ще има изключително висок IQ… Все още не е доказано 100%, че слушането на класическа музика, уроците по чужд език през корема или менюто, в което често се включва риба, съдействат един ден бебето да се изяви като надарена личност.