В аптеките и в големите вериги се предлагат най-различни продукти за мазане на бебешката кожа. Кои от тях са нужни, кои – излишни, а дали някои не са и вредни за бебето?Нуждае ли се от крем?
Обикновено бебешката кожа има нужда от крем, особено през първата година. Две трети от всички бебета имат суха кожа (ксероза). Количеството обаче, което се нанася, зависи от бебето. С времето ще установите кое е подходящото за вашето малко съкровище.


Кога да го нанасяте?
Мажете с крем бебешката кожа, ако тя е суха. Ако се възстановява от само себе си, по-добре не се намесвайте. С две изключения – много дерматолози съветват бебето да се намазва винаги след къпане, тъй като водата нарушава защитната бариера на кожата. И в областта на пелените профилактично може да се маже, за да се предпазват тези зони от неблагоприятното въздействие на урината и изпражненията.

Защо бебешката кожа е склонна към изсъхване?
В началото функцията на мастните и потните жлези още е незряла, поради което кожата е суха и пропусклива за болестотворни причинители, гъбички и вредни вещества. Често през първата година на детето се наблюдават зачервявания и леки екземи, но добре е да запомните, че не всяко възпаление е невродермит.

Бебешката кожа е чувствителна и поради това, че киселата обвивка – тънкият водно-мастен слой, който обвива кожата на възрастните, още не е напълно развит. Едва след осмата година мастните жлези произвеждат повече предпазен мастен слой. Киселата предпазна обвивка е достатъчно стабилна и гарантира сигурна бариера едва през пубертета.

Кой крем е подходящ за лицето?
През топлите дни (над 10°С) са подходящи не много мазни, течни кремове или лосиони. За съжаление, върху опаковките не се посочва мастното съдържание на крема. Най-добре е да изпробвате върху своята кожа как усещате крема.
При температури под 10°С лицето и ушите на бебето трябва да се предпазват с мазен крем. Студът бързо причинява изпръхване и възпаление на кожата.

Какво помага при обрив?
Истинският обрив винаги се нуждае от намеса на лекар! Пъпчиците през първите седмици може да се дължат на хормоналните промени. Така нареченото акне на новороденото минава от само себе си. През това време не се налага да поставяте крем.

А за дупето?
Урината и изпражненията сериозно застрашават кожата. Затова всекидневно измивайте с топла (не гореща!) вода областта на пелените и избърсвайте с мека кърпа. При по-голямо замърсяване е подходящо бебешко олио, което се отстранява с хартиена кърпичка. След почистването внимателно подсушавайте, особено в гънките, за да се предотврати подсичане. При това не търкайте кожата, а само леко попивайте.

Какъв крем е подходящ за областта на пелените?
Тъй като на тези места кремът дълго се задържа върху кожата, той трябва да е от висококачествени, естествени масла. Подходящ е цинковият окис, който ускорява възстановяването и предпазва от дразнене. Най-добре е срещу подсеченото дупе бебето да е обуто с къси чорапки и да се оставя да рита свободно на въздуха голо до кръста.

С вода или с мокри кърпички?
Мокрите кърпички са подходящи за навън. Вкъщи обаче по-добре измивайте дупето на бебето на течаща вода. Добре е да знаете, че напоените с различни вещества и консерванти кърпички може да увредят киселинно-алкалната обвивка на кожата. Ако все пак използвате мокри кърпички, те трябва да са без аромати. Не употребявайте тези кърпички, когато дупето е подсечено!

Какви вещества да съдържа кремът?
Колкото повече са веществата, включени в крема, толкова по-сложно е да се предвиди кое от тях може да предизвика алергия. Добрият крем не бива да съдържа:
консерванти;
минерално масло (парафин);
ароматизатори;
оцветители;
емулгатори с полиетиленгликоли.

Защо консервантите са вредни?
Кремът може да навреди също като храните. Консервантите в него са необходими, защото никой не държи кремовете в хладилника, не ги изхвърля след 4 седмици, а и вместо с шпатула, в крема обикновено се бърка с пръсти.

Консервантите по принцип не са вредни, докато кремът, в който се развиват болестни причинители, е по-опасен. Но много консерванти действат алергизиращо и се предполага, че могат да причинят дори ракови заболявания. Затова при грижите за бебето не трябва да използвате органични халогенни съединения, като съдържащите бром, йод или хлор.

Какво представляват парафините?
Те често се използват като заместители на мастите. Добиват се от нефт, нанасят се като филм върху кожата и така пречат на загубата на влага. За предпочитане са кремовете с растителни масла – олио от авокадо, жожоба, бадемово олио. Те проникват дълбоко в слоевете на кожата и подобряват бариерната й функция. Изключение прави фъстъченото олио, което има силно алергизиращо действие, затова не трябва да се ползва крем, в който то е включено.

Защо са вредни оцветителите и ароматизаторите?
Обикновено парфюмираните средства съдържат като стабилизатори на ароматите омекотители – пропиленгликол, който е включен и в спирачните течности, и в средствата против замръзване. Американски учени доказват, че козметичните омекотители и производните им проникват в бебешката кожа и само след няколко часа се излъчват с урината. Омекотителите, много ароматизатори, етерични масла и оцветители могат да предизвикат различни кожни реакции. Предполага се, че може да засегнат черния дроб и бъбреците.

Какво представляват полиетиленгликоловите емулгатори?
За да се смесят в емулсия две иначе несмесими течности като олиото и водата, има нужда от помощни вещества – т.нар. емулгатори. Висококачествените емулгатори се добиват от мастни киселини, мастни алкохоли и захар. Евтините варианти са полиетиленгликоловите производни, които могат да увеличат пропускливостта на кожата за чужди вещества.

Крем или олио?
Кремът е по-добър от олиото, защото внася допълнителна влага в кожата, а не предпазва само от изпаряването на наличната влага в нея.

Нуждаят ли се бебетата от шампоан за коса?
Не се нуждаят. Достатъчно е косата да се измие с вода или да се избърше с влажна кърпа. Само гъстата коса по-късно се нуждае от шампоан.

Кое олио да се използва за масажа?
Подходящи са бадемовото, олиото от жожоба или зехтинът.
Най-добре е да изпитате първо на себе си крема или олиото – как се нанася, какво е усещането, как мирише. Ако кожата на бебето реагира със зачервяване, веднага се откажете от съответното средство.