Димитрина Митрева е психолог и хипнотерапевт към Българската асоциация по хипноза, психодрама терапевт към Института по психодрама, индивидуална и групова психотерапия „Бернхард Ахтерберг”. Работи в областта на индивидуалната и груповата психотерапия с хора, които искат да усъвършенстват себе си и да развият емоционалната си интелигентност. Работи със семейства на деца с проблемно поведение. Специално за сп. „9 месеца“ тя разказа за предимствата при раждане под хипноза. Твърди, че чрез този метод майката е в пълно съзнание и може да усети емоцията от незабравимия момент, без да изпитва болка. Убедена е, че това я предпазва от следродилна депресия и й помага да общува по-пълноценно с бебето си преди и след появата му на бял свят.

Болката

Основната цел на раждането под хипноза е премахването на болката. Психологът Димитрина Митрева ни разказва няколко начина, по които това става. Единият е пълното обезболяване. Другият пренасочва болката, а при третия тя се заменя с друго усещане – изтръпване или затопляне. От опит хипнотерапевтката твърди, че третият начин е най-ефективен. С него се работи при раждането.

„Болката няма да ни направи по-добри майки, напротив – може да се случи обратното. Тя може да бъде изтласкана от нашето съзнание и да отиде в подсъзнанието ни за цял живот и колкото и да обичаме детето си, винаги ще ни преследва споменът за нея.“ Според проучванията много майки проявяват пасивна агресия към децата си заради силната болка, която са изпитали по време на раждането.

Подготовката

Има няколко етапа, през които се минава, когато жената се подготвя за раждане под хипноза.

- Първо е добре бъдещата майка да се подложи на няколко хипнози, за да усвои самото усещане.

- След това може да се премине към първата стъпка, свързана с раждането – да се освободи от стреса, свързан с него, да се отпусне, тъй като бременните имат доста тревоги и страхове.

- На трето място е важно да се поработи върху връзката между майката и детето. Добре е да се говори много за това, защото има майки, които приемат децата си като нищо неусещащи същества, докато са в корема им, и не им говорят. Убедени са, че това се прави, след като се родят, а общуването с майката е много важно за правилното вътреутробно развитие на бебето.


Страховете на майката

„От вътрешната страна на матката има клетки, наречени е2. Те свързват бебето през гръбначния мозък с мозъка на майката, така че всяка емоция, която тя изпитва по време на бременността, директно се предава на бебето. Не забравяйте, че вие сте в постоянна връзка с плода и е много важен начинът, по който ще родите детето си. Бебето няма емоционална памет, докато е в корема на майката, и приема много силно всичките й емоции. Затова се стремете да сте емоционално балансирани.“ Под хипноза майката може да бъде стимулирана да разкаже за своите страхове на детето си, за да знае то от какво тя се бои. След това се преминава към обучение за отпускане на всички мускули в тялото или т.нар. автогенен тренинг и мускулна релаксация. Митрева обучава майките как да правят това и сами вкъщи. „Хората, на които съм го правила, са ми споделяли, че никога не са били така отпуснати. Това е освобождаване от всякакво напрежение и стрес. Донякъде прилича на медитацията, но е по-различно. По същия начин майката може да се отпуска сама по време на раждането.“

Как протича раждането

Единият вариант е хипнотерапевтът да присъства през цялото време на раждането. Възможно е и той да работи с жената и след това да направи запис, който тя да си пусне в болницата. Третият начин е да се направят така наречените постхипнотични внушения. Според Митрева те са много съществени, защото могат да се внушат под хипноза предварително, така че да се случат на майката в момента на раждането. Едно от тях например е премахването на болката. Това става много лесно, ако знаем откъде ще мине жената по пътя за родилното, в коя болница ще ражда и ако бащата е подготвен предварително. На майката в хипноза й се внушава, че щом види болницата или друга сграда, близка до нея, да изпадне в състояние на пълна релаксация. Когато е пред вратата на болницата, тя вече ще е в хипноза, няма да чувства болка, а само приятни усещания. Така ще е в абсолютно съзнание през цялото време и ще има приятни и ясни спомени от този важен момент. Освен това ще се подчинява адекватно на инструкциите на лекарите и сестрите и всичко ще се случва по-бързо и лесно.“

Според Митрева за повече сигурност най-добре е терапевтът да присъства по време на раждането. Така ще може да види как действат инструкциите и ако се наложи, да ги засили на момента. Освен това между психолога и родилката се създава терапевтична връзка, която осигурява спокойствие на жената. Методът в никакъв случай не е опасен за бъдещата майка, най-лошото, което може да се случи, е хипнозата да не подейства, но това се редки случаи, обяснява психоложката. Възможно е и човек да не влезе в хипноза, ако е против волята му.