Росица Божкова, психолог, инструктор по йога

www.natalyoga.net


За много жени периодът на бременността и самото раждане са етапи, в които партньорът им няма особена роля. Истина е, че плодът се развива в утробата на жената и връзката на бебето с майката първоначално е много по-силна, отколкото с бащата. Таткото обаче не успява да участва в достатъчна степен във физическия и емоционалния живот по време на бременността, която скоро коренно ще промени и неговия живот. Тук от голямо значение е ролята на жената, която трябва да покани партньора си в този процес, за да му помогне да приеме по естествен път новия член в семейството. Ползите от това могат да бъдат значителни както за заздравяване на връзката между партньорите, така и за изграждане на новата връзка между бащата и детето. Затова, мили дами, поканете мъжа до вас да ви асистира при някои от следните йога упражнения за двойки. Така не само ще подготвите тялото си за предстоящото раждане, но и ще осигурите възможност на половинката си да участва по-активно по време на бременността. Ако партньорът ви не откликва, може да предложите на бременна приятелка заедно да споделите това удоволствие.


Упражнение 1

Застанете изправени, лице в лице с партньора си, като поставите взаимно ръцете си върху раменете. Направете крачка назад, като се държите за раменете, правейки прав ъгъл между торса и краката. Представете си, че някой ви дърпа за таза назад, все едно че ви е пораснала опашка и ви теглят за нея, докато се държите здраво за раменете на партньора. Дърпайте се взаимно, така че да не се изкарвате от равновесие, но да усещате силата на изтеглянето, което дава пространство на прешлените на гръбначния стълб. Останете в тази поза за 10 вдишвания и издишвания. Тя ще ви помогне да облекчите напрежението в гърба и кръста и да се отпуснете. Неусетно ще заздравите доверието между вас и бъдещия татко.


Упражнение 2

Застанете отново изправени с партньора си един срещу друг. Направете широк разкрач, държейки се за ръце, китка за китка. Отпуснете се назад, като избутате „опашката” напред. Отпуснете се назад, бавно прикляквайки, отваряйки коленете широко встрани. Важно! Отворете максимално таза и коленете встрани, за да не притискате бебето. Отпуснете се взаимно назад, така че тежестта на партньора ви да ви балансира. Стойте колкото ви е приятно, но не повече от 10 вдишвания и издишвания. За да се изправите, се дърпайте взаимно назад, сякаш някой ви изтегля откъм таза. Това е вариант на клечаща поза, която е изключително подходяща по време на бременността като подготовка за раждането.

Упражнение 3
Както сте хванати за ръце, седнете бавно на земята и изпънете краката си настрани, така че със стъпалата си да помагате на партньора за по-дълбоко разтваряне. Съсредоточете се върху тазовите си кости и ги заземете, като изправите гърба, сякаш за него е вързана пръчка, която съединява гърба, врата и главата. Дърпайте се взаимно с ръце назад, чувствайки опъването на тазовите мускули от вътрешната част на бедрата. Хванете противоположната ръка на партньора си за китката и едновременно се издърпвайте назад, като изпъвате назад и свободната ръка, сякаш някой ви тегли. Постойте в позата за 10-ина вдишвания и издишвания и след това повторете и с другата ръка.

Упражнение 4

Изправете се и застанете гръб в гръб с партньора. Разтворете краката и ръцете си встрани и преплетете длани. Оттук, чувствайки допира на таза на партньора, до края на упражнението се наведете от кръста встрани, поддържайки ръцете в права линия по време на спускането надолу. Хубаво се изтегляйте и си помагайте. Издишвайте встрани и вдишвайте обратно към центъра. Повторете и на другата страна.


Йогата за двойки помага за изграждането на по-дълбока връзка с партньора и хората около нас. По този начин изпитваме повече доверие и сме по-подготвени да допуснем помощ отвън. Йога студио „Янтра” предлага специален курс „Нов живот за двама”, по време на който в рамките на 4 срещи може да се подготвите за чудото на раждането и за срещата с Новия живот – едно прекрасно начало, което ще обогати живота ви. Споделете заедно радостта! Научете повече на www.natalyoga.net.

Мога да остана с детето вкъщи. Ако е необходимо, разбира се, ще остана с детето вкъщи, а жена ми ще излезе, за да свърши нещо. Нямам нищо против и да отиде на разходка с приятелки или на гости, но засега тя не иска да излиза сама.
Знам, че не съм идеалният баща, но много бих искал да стана. Възможно е да съм пропуснал нещо, но със сигурност знам, че всичко, което написах, е реално изпълнимо за мъжа и бащата в почивния му ден. И главното – да прави всичко с радост, да обича и да цени семейството си.


Текст: Александър Иванов