Баща споделя перипетиите около боледуването на своите „една и половина жени”, както нарича партньорката си и малката си дъщеричка. Първо се разболява детето, после мама и накрая таткото, който, за щастие, може да се погрижи сам за себе си.

Най-бодрото дете на света изведнъж една сутрин не е толкова бодро. Нослето му тече, кашлицата не закъснява и сълзите бързо се търкулват по зачервените бузки. Термометърът показва недвусмислено, че детето е болно.

Не е голям проблем, това се случва и ще се преодолее, макар и да не е ясно как точно. Спомените от детството идват на помощ – на предно място са супата, чаят и солетите. Освен това налице са и двете баби. Ако те не се справят, кой тогава ще успее? Само че и двете започват да се суетят и да пъшкат по телефона, че не си спомнят как точно са ни лекували като малки.

Накрая се стига до помощта, към която се прибягва винаги, когато не знаем изхода – търси се съвет от чужди хора в мрежата. Събират се достатъчно препоръки – компреси с оцет, свещички срещу температурата, дори намазване на гърдите със свинска мас, разбъркана със сок от лук. Но никой не е казал, че непременно трябва да се приложи всеки съвет.

За кратко време ставаме почти професионалисти. Правим компреси, мажем, пъхаме свещички където трябва, снабдяваме се със свръхмодерен безконтактен термометър, за да се информираме за температурата на детето и по време на сън. Докато най-добрата жена на света започва да кашля.
Сега си даваме сметка, че едно е да се правят компреси с оцет на болното дете, което не е в състояние да се противи особено от умора и изтощение, съвсем друго е да се прилага същият метод на жена, която „дори съвсем не е болна истински” и освен това мрази всякакви компреси.

Сега се налага таткото да се въоръжи с търпение. Той приготвя чай и супа, следи температурата на болните, пазарува, чете приказки и разтрива, когато се налага. Разпъван между самосъжаление и изтощение, той истински си мечтае за деня, когато самият той ще се нуждае от грижи.

Когато другите оздравяват, наистина идва неговият ред. Събужда се точно както си е мечтал преди това – отпаднал, трескав, без тонус. Най-после неговите 1 ½ жени могат да се реваншират. Започва се със състрадателно галене на главата на таткото от любимите му момичета, които за кратко се доближават до леглото му. И завършва няколко минути след това, когато двете решават да се пренесат за няколко дни при баба и дядо, за да не се заразят от нещо лошо. Пожелават му скорошно оздравяване и не забравят да му напомнят да си свари супа!