Aни Шакарян е автор на кулинарния блог "ВКУСНОТЕКА". В следващите няколко броя тя ще споделя с вас вкусни кулинарни рецепти, чрез които да заинтригува небцето ви, за да експериментирате в кухнята.
"Вдъхновена от Италия и обиколката из Тоскана, която направих преди месец, реших да ви предложа две свежи летни рецепти – италианска фритата с рикота, гриловани тиквички и лук и мраморен, двуцветен чийзкейк с малини. Истинско пиршество за сетивата. Насладете им се и обичайте лятото!" - Ани
Италианска фритата с рикота, гриловани тиквички и лук
Необходими продукти
2 глави стар лук
2 пресни тиквички
6 яйца
500 г сирене Рикота
черен пипер
1 скилидка чесън
100 мл зехтин
1/4 ч.л. захар
шепа пресен босилек
шепа пресен риган
100 г кашкавал
сол
Начин на приготвяне
Обелете лука, измийте и го разрежете на две половини. Всяка половина нарежете на полумесеци. В тенджера задушете лука с приблизително 30 мл зехтин и вода до омекване. Добавете сол, черен пипер и 1/4 ч.л. захар и гответе до покафеняване, докато течността се изпари. Отстранете от огъня.
Измийте тиквичките внимателно и без да ги белите, ги нарежете на тънки кръгчета. Капнете малко зехтин в силно загрят тиган и гриловайте на порции всички тиквички. Загрейте фурната на 200 градуса.
В купа разбийте с миксер яйцата. Добавете сиренето Рикота, сол, черен пипер и стиснете скилидка чесън. Накрая нарежете на ситно пресен босилек и риган. Разбийте добре. Вземете форма за печене. Подредете на дъното тиквичките. Отгоре разпределете сотирания лук и залейте с яйчената смес. Печете фритатата до готовност, докато стегне и добие златист загар. Извадете, настържете отгоре кашкавал и допечете за още 5 минути.
Поднесете топла или студена с гарнитура свежа салата.
Мраморен чийзкейк с малини
Необходими продукти за основата
1 и 1/2 пакета бисквити за чийзкейк (отделяме 7–8 бисквити за украса)
100 г меко масло
Необходими продукти за крема
3 кутии крема сирене (525 г)
125 г кристална захар
1,5 с.л. брашно
2 яйца
кората от 1 лимон
1 ванилия
150 г заквасена сметана
1 и 1/2 с.л. натурално какао
Необходими продукти за украса
200 г заквасена сметана
1 ванилия
2 с.л. пудра захар
200 г пресни малини
натрошени бисквити за поръсване
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете бисквитите в блендера и ги пасирайте. Добавете мекото масло и блендирайте до маслени трохи. Покрийте тавата с хартия за печене и поставете ринг отгоре. Изсипете бисквитените трохи във формата и заравнете добре. Охладете в хладилник, докато приготвите крема. В купа разбийте с миксер крема сиренето заедно със захарта и брашното и добавете яйцата. Разбийте добре и настържете лимонова кора, добавете ванилия и заквасена сметана. Смесете всичко. На този етап разделете сместа на две равни части и прибавете какаото в едната. Разбъркайте добре. Извадете основата от хладилника и започнете да редувате белия с какаовия крем. Слагайте ги хаотично, за да се получи красива шарка при разрязване.
Печете чийзкейка до готовност около 30–35 минути. Когато е готов, чийзкейкът е стегнал по краищата, а при разклащане на тавата средата продължава леко да мърда. След като се охлади, напълно се уплътнява.
Охладете в хладилник за няколко часа. В купа смесете съставките за глазурата – заквасена сметана, пудра захар и ванилия. Намажете чийзкейка по повърхността и декорирайте с пресни малини. Поръсете с фино смлени бисквитени трохи за разкош.
Да ви е сладко и не спирайте да се усмихвате!