Никой не може да оспори факта, че най-добрата храна за бебето е майчиното мляко. Преди всичко то осигурява на кърмачето всички необходими хранителни вещества. Природата е предвидила те да са в най-доброто съотношение, с най-подходящата температура, лесни за усвояване от незрелия организъм, гарантирайки му имунна защита – особено важна в периода преди ваксиниране срещу различни инфекции.


Кърменето има предимства и за майката. То е изключително икономично – спестява време и пари. Сучещо бебе, сгушено в прегръдката на мама, означава силна връзка за цял живот.

Жената, която кърми, по-лесно се възстановява след раждането. Матката й по-бързо връща размера си отпреди зачеването. До известна степен (не се
предоверявайте!) кърменето предпазва от забременяване. То редуцира риска от вагинално кръвотечение, от развитие на остеопороза, злокачествени образувания и др.

И дотук изброените предимства не са малко. Оказва се обаче, че науката не е сложила точка и открива още „бонуси” от кърменето. Един не особено известен е, че то помага и за бъдещата хубава усмивка. Установено е, че докато суче, кърмачето употребява 20 до 40 пъти повече усилия на мускулатурата, за да поеме млякото, отколкото при пиенето на мляко от шише. Тези усилия са особено полезни за развитието на лицевите и зъбните структури на бебето, но и за проходимостта на евстахиевите тръби.
Обикновено децата, които са кърмени, имат по-широка и дълга горна челюст, което осигурява достатъчно място за правилно подреждане на зъбите. Това е директна помощ и за развитието на долната челюст. Така по-късно кърмените деца много по-рядко се нуждаят от посещения при ортодонт…

Прецизен механизъм
Още щом мама постави новороденото на гърдата си, то успява много добре да си служи с езика и с устните си. При сученето устните създават силен вакуум с ареолата на гърдата, езикът подхваща гръдното зърно и го всмуква навътре в устата, докато то достигне мекото небце. Така млечните канали се издърпват към устата и върхът на езика започва да „изпомпва” млякото. В това време долната челюст се движи напред-назад, за да улесни процеса. Млякото навлиза във фаринкса и перисталтичната вълна го поема към хранопровода. Движенията на долната челюст смесват млякото със слюнка и ферменти и по този начин храносмилателният процес започва още преди кърмата да попадне в стомаха. Това намалява риска от поява на колики.

Основни предимства
Формулирано накратко, кърменето има три главни предимства за бъдещата хубава усмивка:
- То помага на устните и на лицевите мускули и кости да се развиват правилно.
- При кърменето езикът действа изключително ефективно, което го тренира за успешното гълтане.
- Движенията на езика при кърменето подпомагат развитието на горната челюст, което осигурява достатъчно пространство за бъдещите зъби.
В основата на изброените плюсове са главно мускулните усилия, които бебето прави по време на кърменето, и тегленето, което тези мускули упражняват върху лицевите и черепните кости.

Палец или биберон залъгалка?
Смученето на палеца има предимство пред биберона залъгалка – по време на игра детето го вади от устата си, докато понякога биберонът се смуче дълго време. Така възможностите за деформации на зъбите и лицето са по-малки при смученето на палеца, отколкото на биберона. Лошото при смученето на палеца е, че този навик понякога не може да се отстрани с години – дори до… пубертета.

Кърмене срещу следродилна депресия
През последните години следродилната депресия се среща все по-често сред родилките. Майката, станала нейна жертва, е по-склонна да спре да кърми, което има негативен ефект не само върху детето, но и върху нея.
Британски учени твърдят, че сред факторите за депресията са възпалителните процеси и сривът на имунната система. Възпаленията и състоянието на имунната система пък зависят от физическия и психичния комфорт.
Съветът на специалистите е майките да кърмят, защото този процес намалява стреса и подобрява душевния комфорт. Това е вярно само ако кърменето е безпроблемно. Болката, страхът и неудобството при него отключват лошо настроение и безпокойство. Когато кърменето е успешно, майката по-лесно ще изгони следродилната депресия.