Как се чувстват майките, които отглеждат сами децата си? Запознайте се с практиката и тенденциите в някои страни.

Франция
Според статистиката във Франция има 1,4 млн. самотни майки. Техният имидж е добър, може би защото всяка има в приятелския си кръг поне една такава майка. По последни данни 80% от французите вярват, че децата на самотните майки се развиват също толкова добре, както и децата на същата възраст, които растат с двама родители.


За съжаление, финансовите проблеми на самотните родители се изострят поради икономическата криза. Почти всяка втора самотна майка завършва месеца с дефицит в бюджета си, а всяка пета се опасява, че я заплашва бедност.

Италия
Всяка пета майка в Италия отглежда сама детето си. В много случаи тези жени имат университетско образование, успешна кариера, грижат се за детето си без партньор и то не носи бащиното име. Италианското общество обаче още не е напълно готово да възприеме тази форма на социални отношения. В големите градове обикновено тя се приема с толерантност, но в някои южноиталиански села отглеждането на дете от самотен родител се смята за позор.

Русия
В някои училища почти половината от децата растат без бащи, тъй като много рускини се омъжват рано. Голяма част от тях са млади и разведени майки с деца. Това може да се определи като наложила се тенденция. Положителните последици са, че повечето от тези жени имат амбицията да работят извънредно и да се грижат добре за децата си. Недостатъците са, че децата често прекарват малко време с майките си, тъй като се отглеждат в детски заведения, от гледачки или от баби и дядовци.

Испания
Все повече жени в Испания съзнателно решават да отглеждат сами децата си. Често отлагат майчинството, защото се концентрират върху кариерата си, а едва по-късно решават да имат дете, но без партньор. Такива майки нямат проблеми в обществото, защото голяма част от тях са от големи родове, на чиято подкрепа могат да разчитат. Но за сметка на това много от самотните майки имат финансови затруднения.

Китай
Между 2002 и 2010 г. делът на разводите в Китай се удвоява и в момента самотните родители вероятно са повече от 20 млн. Наред с психичното натоварване и трудностите да намерят нов партньор, тези родители са застрашени от сериозен риск от бедност. Най-често те не могат да работят целодневно и затова не са в състояние да осигурят добро образование и адекватни здравни грижи на децата си.
Обикновено след развода китайките рядко получават достатъчна финансова подкрепа от мъжете си. Ако изобщо успеят да открият бащата на детето си след раздялата, те дълго се борят за получаването на дължимата издръжка заради проточващите се с години съдебни процедури.