Няма съмнение, че природните лечебни средства са по-евтини от синтетичните. Според Шери Торкос, холистичен фармацевт и автор на Канадската енциклопедия за природна медицина, природните лекарства са особено ефективни не само защото облекчават симптомите, но най-вече защото атакуват проблема, който е в основата на оплакванията. Освен това те са по-безопасни и като цяло се понасят по-добре от организма.
Ако искате да прилагате нетрадиционни методи в семейството си, възползвайте се от съветите на Торкос за природното лечение на някои болежки.

Колики
Коликите са често срещано състояние при бебетата, което засяга около 25% от тях. Те се характеризират с периоди на силен необясним плач, който трае повече от три часа на ден, проявява се повече от три пъти седмично и продължава повече от три седмици. Нови изследвания показват, че коликите се дължат на нарушено равновесие на микрофлората (нормалните чревни бактерии), което причинява образуване на газове, раздуване на корема, болки и неудържим плач.
За лечение може да пробвате пробиотика лактобацилус ройтери протектис (Lactobacillus reuteri protectis), който значително подобрява симптомите на коликите в рамките на една седмица. Същият пробиотик облекчава и диарията, причинена от ротавирус и от употребата на антибиотици, както и хроничния запек при кърмачетата.

Кашлица и хрема
При кашлица много важно е въздухът в стаята да се овлажнява. Капките за нос от солен разтвор са безопасни за бебетата и малките деца. Те помагат за втечняване на секрета и намаляване на набъбването на лигавиците. За да предпазите кожата около ноздрите, може да я намазвате с растително олио (например бадемово). За бебета и деца под 6 години принципно не се препоръчват антихистаминови препарати за отбъбване на лигавиците поради риска от нежелани ефекти.

Крусти по главата
За лечението на това често срещано състояние втривайте малко количество (1–2 чаени лъжички) бадемово олио в кожата на главата, след което използвайте много мека четка за отстраняване на крустите от кожата. Завършете процедурата с измиване на главата с мек бебешки шампоан.

Обрив от пелените
По-често осигурявайте достъп на въздух до подсечените места по дупето. Грижете се кожата да е суха и я предпазвайте с крем, който съдържа цинков окис. Лайката също има успокояващо действие върху раздразнената кожа.

Прорязване на зъби
В периода на прорязването на зъбите давайте на бебето да дъвче студен (не замразен!) мек пръстен, пригоден за тази цел. За облекчаване на болките в подутите венци се прилага и хомеопатично средство (камилиа).


Рискове
В повечето случаи предимствата на природните средства превъзхождат евентуалните им странични действия. Но в някои случаи може да мине дълго време, преди предимствата да се изявят, предупреждава Торкос. За да се получат най-добри резултати,тя препоръчва да се търси и прилага лечение, което е изследвано клинично при съответното състояние. Торкос подчертава, че само с научни методи може да се потвърдят ползите и рисковете от лечението, било то природно или конвенционално. Това има решаващо значение, особено когато се отнася до здравни проблеми при бебета.