Сутрините ви сигурно не са най-любимото ви време. Събуждате се мъчително трудно, ставането от леглото замайва главата ви, а след това крачките ви към банята не са особено бодри. А ви предстои поредният работен ден в офиса... Дааа, съчетанието бременност + професионални задължения не е от най-привлекателните в периода, когато постоянен сутрешен спътник ви е гаденето. То не ви позволява да закусите и тръгвате към офиса хем без тонус, хем гладна… Как може да намалите неразположенията?

На работа или в отпуск?
Преди всичко веднага след двете чертички на теста за бременност трезво и внимателно анализирайте дали работното ви място е безопасно за бъдеща майка и за дете, което ще се развива в корема й. Преценете разумно ли е да останете на цял работен ден или е добре да превключите на намален режим. Имайте предвид, че несъвместима с бременност е професионална среда, в която се работи с химикали или с други вредни вещества. Важно е да обсъдите с вашия акушер-гинеколог дали професията ви е безопасна за вас и за бебето в корема. През 9-те месеца ще ви е много трудно и ако се налага 8 часа да сте на крак, да носите тежко или около вас да е прекалено шумно. Поговорете с бъдещия татко дали не е по-добре да излезете в отпуск през 9-те месеца, ако бюджетът ви позволява. Не пренебрегвайте обаче и възможността да бъдете трудоустроена, която ви осигурява Кодексът на труда (КТ): „Когато бременна или кърмачка изпълнява неподходяща за състоянието й работа, по предписание на здравните органи работодателят предприема необходимите мерки за временно приспособяване на условията на труд на работното място и/или работното време с оглед на премахване на риска за безопасността и здравето й. Ако приспособяването е технически и/или обективно неосъществимо или не е оправдано да се изисква, работодателят премества работничката/служителката на друга подходяща работа“ (чл. 309 от КТ). Прочетете и подробностите около възнаграждението в този случай.

Намалете оборотите
Не забравяйте, че ако в офиса често сте под „пара“ и в стрес, това е опасно за бебето в корема ви. Подгответе се, че в първите месеци на бременността заради хормоналната „буря“ в организма ви ще сте по-ранима и чувствителна. Можете да противодействате на това с малко усилия.

Сега не е време да доказвате каква работохоличка сте. Не се натоварвайте с допълнителни ангажименти само за да убеждавате колегите си, че не искате да ползвате привилегии заради нарастващия корем… По-добре прехвърлете част от вашите задачи на някой, който силно се натяга да изявява кадърността си.

Изберете най-удобния стол от офиса. Една закачка – залепете на него името си. Нека се знае, че е запазена „територия“…

На всеки час правете малка почивка. Достатъчни са дори 5 минути. Затворете очи, повдигнете краката си върху няколко дебели класьора или върху малко столче. Отворете прозореца и вдишвайте и издишвайте дълбоко.

Добре е и от време на време да ставате от стола и да правите малка разходка – поне до колегите от съседните стаи.

През половин час въртете стъпалата от глезените си в различни посоки. Това упражнение помага да се стимулира кръвообращението, да се прогонят крампите (стягането на мускулите) и отоците, които се появяват през последните месеци на бременността. Можете да го правите дискретно, незабелязано от околните.

Пийте топъл билков чай.

Използвайте слушалки, за да слушате любимата си мелодия.

Ако работният ви ден е бил много уморителен, споделете това с любимия си. Оплакването положително ще ви разтовари. Така ще му дадете възможност да ви съчувства, което положително ще ви умили…

Комфорт за тялото
През 9-те месеца постоянно ще се изненадвате от промените в тялото си. Не само теглото ви бързо ще се увеличава, но и гърдите ви ще се уголемяват, а заради нарастващия корем трудно ще виждате обувките си… Промените налагат да актуализирате гардероба си. Най-важното е облеклото и обувките ви да не ви притесняват и в тях да се чувствате комфортно.
Не пестете пари за комфорта си. Не е добра идея да носите ризите и пуловерите на съпруга си. През 9-те месеца самочувствието ви едва ли ще е върховно и положително силуетът ви в огледалото често няма да ви очарова. Затова инвестирайте в облеклото си Купете си удобни сутиени без метални банели, номерът им да отговаря на размера на бюста ви. Към края на бременността от гърдите ви може да изтича т.нар. коластра. Ще прикриете мокрите петна, ако поставяте специални подложки в сутиена си.
Имате късмет, че трендът като че ли е съобразен с бъдещите майки. Асиметрични дрехи, драпирани поли, меки и обемни форми… всичко това може да ви направи модна, елегантна, женствена. Внимавайте обаче с многото „къдри“, басти и пр., за да не заприличате на претруфена сватбена торта.
Туниките и роклите с висока талия са много подходящи за 9-те месеца. Удобни са и панталоните, които могат да се разширяват според нарастващия корем. Те могат да са слим, прави, широки…
Някои бременни смятат, че в този период им е позволено да са по-немарливи към външния си вид. Груба грешка! Да сте елегантна и с корем, е важно изискване, особено за жената, която работи. Разпространено е мнението, че бъдещата майка вече не е така работоспособна. За това мнение може да допринесе и неугледният вид.

„9 месеца“