Темата за ваксините буди противоречиви мнения. Все по-често младите родители отказват да ваксинират децата си, страхувайки се, че ваксините могат да им причинят трайни увреждания. Специалистите, от своя страна, все по-често се страхуват, че това може да доведе до разпространение на епидемии, с които медицината се е борила дълги години. Каква е картината в момента и какво се случва в страната ни ще разберем от доц. Андрей Галев, национален консултант по епидемиология на инфекциозни болести.

Доц. Галев, кои са първите ваксини, които се правят след раждането на детето и защо?

Още след раждането – на първия ден, се прави ваксината срещу хепатит B. Не случайно се прави първо тя именно против това инфекциозно заболяване. Много добра ваксина, която в България започна да се прилага още от 1992 г., а през 1994 г. се прави рутинно на всички новородени на първия ден. Гордеем се, че в Европа сме сред първите, които започнаха прилагането на ваксината, а не изчакахме период от 5–10 години. Това е рекомбинантна ваксина, върху която е работено най-малко около 16 години. За повечето други ваксини са минавали между 50 и 100 години, докато се пуснат в употреба и се изчислят резултатите. Тази ваксина е една от най-ефикасните – според наблюденията колкото повече се прилага, толкова по-нисък е ръстът на хепатит B. Преди повече от 20 години детските отделения бяха пълни с бебета, болни от хепатит B. Сега това вече не се наблюдава и ние можем да се гордеем.

Втората ваксина, която се прави до 48 часа след раждането, е ваксината срещу туберкулоза – БЦЖ. След което следват ваксините от втория, третия и четвъртия месец – 6-валентната ваксина, която обхваща 6 инфекциозни заболявания (дифтерия, тетанус, коклюш, хемофилус инфлуенце тип b, полиомиелит и хепатит В). Изключително важна ваксина. С едно убождане се борим с 6 проблема.

Следват необходимите реваксинации. През първата година се прави ваксинацията срещу пневмококи. Тази ваксина се прави от 2010 година. Пневмококът е бактерия, за разлика от другите, които са вируси. Изработването на ваксини срещу бактерии се прави по-трудно, но откакто се прилага, ние не наблюдаваме пневмококов менингит при бебетата в нашата страна – гордеем се, че едно изключително сериозно заболяване може да бъде избегнато. При възрастните хора, които гледат бебета, също се наблюдава намаление на заболяемостта от менингити и пневмококови пневмонии.

От препоръчителните ваксини кои препоръчвате?

От тази година започна ваксинацията на бебетата от шестата седмица до шестия месец с ротавирусната ваксина, която е препоръчителна, но вече Здравната каса я заплаща. Препоръчвам ваксината за хепатит А, която се прави след първата година. Тя е двудозова (прилага се през 6 месеца) и струва около 50–60 лв., т.е. двете дози са около 110–120 лв. Сериозно я препоръчвам, защото ние живеем в страна със средно до високо разпространение на хепатит А. Особено деца, които са гледани при стерилни условия, при постъпване в детска градина – от 3 до 5 години, осъществяват контакт с причинителя на заболяването и се разболяват от жълтеница. Тази ваксина често се забравя в нашата страна.

Защо все по-често родителите отказват да ваксинират децата си?

Когато един глас се появи и е достатъчно ясен и убедителен, може да накара човек да се поколебае да направи дадена ваксина. За разлика от всички останали лекарствени препарати, ваксините се правят на здрави хора. И ето това е проблемът. Ако на едно съвсем здраво дете му се направи ваксина и то след това има леко неразположение – болка, температура, разстройство, тогава се обръща сериозно внимание. Но ако едно дете е с много сериозни проблеми, например с менингит, никой не гледа какви са страничните действия от ваксинирането, защото тогава спасяваш живота му. Важно е да знаем обаче, че борбата с епидемиите не се води по време на епидемия. Необходима е подготовка, а когато сме подготвени, постигаме успех.

От началото на 2017 г. има един смъртен случай…

През 2009–2010 година в България имаше епидемия от морбили, като заболяемостта беше 72% от цялата европейска заболяемост от морбили. Прочухме се с 24 000 болни деца, от които 24 починаха. В момента от началото на 2017 г. има 63 заболели, както и един смъртен случай на дете на 10 месеца. От тази голяма бройка 24 деца са до 1-годишна възраст, което означава, че техните майки не са ваксинирани, т.е. не са предали антитела чрез плацентата и кърмата на своите деца.

Защо първите 40 дни са толкова критични за новороденото?

Детето до 40 дни трябва да си стои вкъщи в компанията само на майка си. И не го казвам просто така. Едно дете започва масовата си имунизация от втория месец. След раждането детето е получило доста антитела от майка си, но някои от големите антитела не могат да преминат през пъпната връв, а това се случва чрез кърмата. Тези антитела образуват чадър над чревния тракт, на дихателната система, оправят локалния имунитет от имуноглобулин А. Така че нека да спазим правилото на 40-ия ден. Нека един месец детето да бъде по-встрани от чуждите хора. Има време да бъде представено в обществото. Това е начинът то да бъде по-здраво и тези 40 дни не са измислени случайно.

Какво пожелавате на читателите на списание „9 месеца”?

Раждането на дете е дългоочакван момент не само за майката, но и за цялото семейство. Нека този щастлив миг да продължи във времето – детето да расте здраво и весело, за което е необходимо да му се направят необходимите ваксинации от имунизационния календар.

 

Разговора проведе Даниела Граховска