Представителите на нежния пол обичат да бъдат информирани. Харесва им да споделят опит, да задават въпроси, да търсят отговори, да се изправят срещу предизвикателства и да побеждават. Понякога пътят към съкровеното желание жената да разцъфти и да се превърне в майка, не е лесен. С помощта на точния лекар обаче всяка трудна задача ще намери своето решение. Ето какво ни сподели д-р Петра Семерджиева, специалист по акушерство, гинекология и асистирана репродукция, изпълнителен директор на ADELLA CLINIC, по теми, които вълнуват голяма част от жените в репродуктивна възраст.

cats5566

Какво се крие зад понятието яйчников резерв?

Яйчниковият резерв (ЯР) представлява моментният запас от яйцеклетки в яйчниците. Под запас се има предвид не само количеството на яйцеклетките, но и тяхното качество. Определянето на ЯР дава възможност да се предвиди шансът за забременяване.

Съществуват изследвания, с чиято помощ жената може да разбере подробности относно състоянието на яйчниковия си резерв какви са те?

Оценката на ЯР се осъществява посредством гинекологичен преглед и изследване на няколко хормона. Трябва да се има предвид обаче, че тълкуването на резултатите е задължително да се прави от репродуктивен специалист, тъй като оценката е много комплексна и стойностите на някои хормони се влияят от много фактори.

Възможно ли е да се подобри състоянието на яйцеклетките чрез медикаменти?

До известна степен да.

Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, характерна за вътрешността на матката, се намира извън нея. Обикновено се разпространява по съседни тазови органи като яйчниците и дебелото черво, а в редки случаи в далечни органи, например белия дроб. Често ендометриозата се съпровожда от безплодие, тъй като, от една страна, се разрушава функционална яйчникова тъкан и намалява яйчниковият резерв, а от друга страна, поради образуване на сраствания довежда до непроходимост на маточните тръби. Най-честият симптом е силно болезнена менструация.

Лечението на ендометриозата е предимно хирургично, като след извършената операция често се провежда и хормонално лечение. Много важно за ефективното лечение е ендометриозата да се диагностицира в ранен, даже начален етап – в тези случаи оперативното лечение би могло да е минимално инвазивно. В клиниката често в хода на операция по друг повод установяваме начални ендометриозни огнища и на момента ги отстраняваме, за да не се развие пълната клинична картина след време.

Синдром на поликистозни яйчници (СПЯ)

СПЯ представлява хормонално разстройство при жената, което засяга около 5–10% от жените в репродуктивна възраст и е една от причините за безплодие. Етиологията на заболяването не е напълно известна. Характеризира се с образуване на много малки кисти по повърхността на яйчниците и липса на овулация. Като цяло мога да кажа, че СПЯ се лекува доста успешно в наши дни.

LUF синдром

Под LUF се разбира лутеинизирал, неруптурирал фоликул, т.е. фоликулът, в който зрее яйцеклетката, не се пука (не настъпва овулация) и под хормонално въздействие маточната лигавица претърпява изменения. LUF синдрома установяваме случайно в хода на изследвания при двойки с проблемно забременяване, понеже най-честият симптом е стерилитет.

Инсулинова резистентност

Този синдром се изразява с намалена инсулинова активност, което води до повишаване на нивото на кръвната захар и ако в началните етапи това състояние се компенсира от организма, на по-късен етап се развиват метаболитен синдром и захарен диабет тип 2. Често инсулиновата резистентност съпровожда СПЯ и също е пряко свързанa с проблемно забременяване.

Опасни ли са вагиналните инфекции и възможно ли е да доведат до запушени маточни тръби?

В действителност именно затова са опасни – в стремежа си да ограничи разпространяването на инфекцията, организмът образува сраствания, а те от своя страна запушват маточните тръби. Затова половите инфекции и при двата пола трябва да се лекуват до пълно излекуване.

Щитовидната жлеза и проблемите, свързани с нея

Щитовидната жлеза е обект на ендокринологията, но въпреки това оказва голямо влияние върху забременяването и износването на бременността. Обръщаме голямо внимание на функцията й, особено в хода на инвитро процедура.

2378dde1f28bc78c467f2f928293fb1d L

„Ние даряваме живот” II част

След големия успех на кампанията „Ние даряваме живот", организирана съвместно с Adella Clinic, решихме да стартираме отново с каузата и да зарадваме още едно семейство с безплатна инвитро процедура с включена стимулация.

Кой и как може да участва?

За да заявят желанието си за участие в кампанията, двойките ще трябва да изпратят на имейл editors@9m-bg.com следната информация:

  • Своята лична история по пътя към желаното бебе.
  • Възраст, име, фамилия на двамата партньори, местожителство, телефон за контакт.
  • Предприетите в миналото интервенции с цел бременност с приложена към тях документация (по желание).
  • Декларация за съгласие за предоставяне на лични данни, която можете да изтеглите от 9m-bg.com bezplatna-invitro-procedura

**Двойките, които участваха в първата кампания, автоматично участват и във втората!

Начало на кампанията: 15 септември 2018 г.

Краен срок за записване: 10 декември 2018 г.

Дата на теглене: 21 декември 2018 г.

ВАЖНО!

Двойката, която ще получи безплатна инвитро процедура, ще бъде избрана чрез жребий, на случаен принцип, от екипа на Adella Fertility Clinic в присъствието на нотариус. Тегленето ще се осъществи на живо, като във фейсбук страницата на списание „9 месеца“ ще бъдат съобщени първите имена на двойката.