В този брой Ви срещаме с Нели Насева – действащ адвокат, магистър по бизнес администрация от Американския университет в България и един от най-високоакредитираните йога инструктори у нас. Тя е създател и съсобственик на верига студия YogaVibe в София, където преподава по метода Винясафлоу. Името й може да бъде открито сред преподавателите на международни йога фестивали, а отскоро обучава и сертифицира бъдещи инструктори към най-голямата международна организация в света Yoga Alliance.

Възможно ли е бременната жена да поддържа добра физическа форма, без това да е опасно за плода?

Ако една жена е здрава, ако бременността й е нормална и тя самата е била физически активна преди това, няма причина да не продължи с движението. Йога е една от възможностите жената да остане силна и активна по време на бременността, но и много повече от това. Тя е свързване, често пъти със самите нас, с промените, които се случват с тялото ни. Приемане на това, което е и ще бъде. Йога ни дава покой и увереност. В този смисъл практиката подготвя майките за изпитанието на раждането на всички нива, физически и емоционално.

Полезна ли е йога за бебето в утробата?

Йога в превод означава съюз, единение – в случая е свързване на майката със самата нея, но и с бебето й. Тъй като в тези девет месеца бебето и майката са едно, няма как всяко емоционално състояние, присъщо за майката, да не стигне и до плода. В днешното стресирано ежедневие сме много податливи на страх, притеснение, агресия. Дори чувства като обида или неприемане, които всички ежедневно изпитваме, се прехвърлят в бебето. Те остават блокирани в телата ни дълго време. Йога дава техники, с които да се освободим от тях впоследствие, но и да се предпазим от тях, преди да са се скрили дълбоко в нас.

Помага ли йога на бъдещите майки да се справят със сложните емоционални състояния, присъщи на 9-те месеца?

Това сякаш е една от най-големите ползи на йога по време на бременността. Както споменах, емоционалните състояние са присъщи на всички ни. Просто бременните жени са още по-уязвими, защото техните емоции не се загнездват само в собственото им тяло, а и в това на детето и остават там, докато не се намери начин да бъдат освободени. Йога, медитация, духовни практики са само част от начините това да се случи.

Болки в кръста

Всички жени имат болки в кръста, независимо дали са бременни, или не. Ежедневно в студията ни идват клиенти, водени от една цел – да се освободят от болките в гърба. При бременните жени сякаш е почти задължително – заради тежестта на плода напред гърбът се измества неестествено назад, прешлените започват да се притискат по-близо един към друг и болката е неизбежна. Аз самата тръгнах на йога преди десетина години заради болки в гърба и кръста. След първите 3–4 седмици болката отшумя и след два-три месеца изчезна напълно. Това е една от магиите на йога – заздравява и огъвкавява телата ни, така че дори лошата стойка през деня да не създаде проблем в гърба. Ако заздравят гърба, раздвижват гръбначния стълб и правят нежни странични издължавания с цел отпускане и възстановяване, бременните жени ще се чувстват много по-добре, особено в последните месеци.

Правилното дишане е ключово при нормалното раждане, как йога ни учи да дишаме?

Това е необятен въпрос. Аз водя йога класове за напреднали и повечето ми практики са изключително силови. Винаги ми е най-трудно да науча хората да дишат. Много по-лесно е да ги направя силни, да ги направя гъвкави или да им помогна да освободят тялото си от болежки и травми. Дишането е контрол – контрол над енергията, над ума, над мисълта. Това е най-висшата йога. Правилното, дълбоко и контролирано дишане дава сила, движи енергията в тялото и е способно на чудеса. Когато сме под стрес, ние инстинктивно спираме дъха си. Тогава се случват и най-стресовите последствия за тялото. И обратното – когато умеем да контролираме дъха си, контролираме живота. Без значение какво ни се случва, дъхът продължава. Раждането безспорно е стрес за майката, не само на физическо ниво. Контролираното дишане е изключително мощен инструмент, с който родилката да премине през този процес с лекота, плавно, без стрес.

Можем ли да подготвим себе си и бебето ни за раждането с практикуване на йога?

Определено да! Бременността е много лично, свещено време за всяка жена. Йога помага не само за промените в живота на майката и раждането, но ни свързва много силно с настоящия момент. Така прави изживяването на тези девет месеца по-пълноценно. 

Как и къде да научим подробности?

Във всички четири студия Yoga Vibe имаме класове за бременни. В Yoga Vibe South дори има клас „Гимнастика за бременни”, който се води от акушерка и се ползва с изключителна популярност заради практическата насоченост на заниманията. Често организираме лекции на тема „Бременност и раждане”, които също подготвят бъдещите майки за специалния ден. Актуалния график за всяка седмица публикуваме на www.yogavibe.net.

Какви упражнения се препоръчват в ранна бременност?

Бих препоръчала на бъдещите майки да избягват дълбоки усуквания, независимо колко любими са им били преди бременността. Както и да избягват пози, в които се лежи по корем. Всички позиции, които умерено изграждат сила в тялото, като напад и войни, са подходящи (стига да няма дискомфорт). Царицата на препоръчителните пози, разбира се, е Маласана – клек до долу с раздалечени стъпала и колена. Позициите, които нежно издължават задната част на тялото, също ще помогнат на жената да се разтовари от физическото напрежение в тялото и да се чувства освежена и релаксирана – Джануширшасана, но с леко навеждане между двете бедра надолу към свития крак, Гълъб, Пеперуда, позите за странично издължаване.

Разговора проведе Виржиния Николова

Сн. личен архив