Всеки човек поне веднъж в живота си се е срещал с ужасната болка в гърлото. Често тя е съпроводена с подуване на сливиците, трудно и болезнено преглъщане, възпаление, зачервяване, както и с повишена температура. Може да е със или без налепи. Възпаленото и болезнено гърло може да е причинено от множество различни състояния, като обикновена настинка, грип, ларингит, тонзилит и др. При всички случаи то е изключително болезнено състояние и целта на тази статия е да ви помогне да облекчите болката и възпалението с натурални средства.

Какво да правите като превенция

На първо място е добре да овлажните гърлото и да не позволявате да изсъхва, тъй като може да го усещате още по-болезнено и да провокирате кашлица. Когато лигавицата ви е суха, тя не може да изпълнява добре защитните си функции и става податлива на инвазиите на различни патогени, които се разпространяват по въздушно-капков път. Тя се изсушава, защото помещенията, в които стоим по цял ден, се отопляват. Ето защо като първа мярка за превенция препоръчвам да имате вкъщи уред, наречен арома лампа или известен също като дифузер за ароматерапия. Той овлажнява, пречиства и йонизира въздуха, като по този начин ви предпазва и подпомага лигавицата да изпълнява добре защитните си функции. Изберете качествен уред, който може да работи с етерични масла и е изработен от специална пластмаса, която не реагира с етеричните масла.

Използването на този уред е силно препоръчително, особено в ситуациите на продължителни мъгли, когато въздухът, който дишаме навсякъде, е тежък, мръсен и задушлив. Всички ползи на този уред вижте тук: http://www.healthyyou.bg/всичко-за-дифузера/

Кои етерични масла да използваме за превенция в арома дифузера?

Основните етерични масла за превенция, които са подходящи в периода на бременност и са одобрени за използване от Международната асоциация на професионалните ароматерапевти, са лимон, мандарина, див портокал, грейпфрут, гераниум, римска лайка, тамян, джинджифил, лавандула и чаено дърво. Може да използвате само едно от тях или да си направите смес. Ето 2 бленда за превенция, които ухаят прекрасно, пречистват въздуха и се борят с патогените.

Бленд за превенция 1

20 капки лимон

10 капки див портокал

5 капки джинджифил

Бленд за превенция 2

20 капки римска лайка

10 капки гераниум

5 капки лимон

5 капки тамян

Как да използвате блендовете за превенция

Смесете заедно етеричните масла в стъклено шише от тъмно стъкло с дозатор или капкомер. Разклатете добре, за да се смесят. След това капнете 3–4 капки от бленда във водата в арома дифузера и го включете.

 

Как допълнително да овлажните гърлото

Пийте топли, но не горещи чайове или напитки. Ако ги подслаждате, използвайте натурален мед вместо захар. Може да добавите резенче лимон или тънък резен пресен джинджифил.

Бленд за превенция за инхалер за нос

3 капки лимон

3 капки чаено дърво

3 капки тамян

Поставете етеричните масла върху памучния тампон на инхалера за нос. Затворете го. Вдишайте, като редувате всяка ноздра по 3–4 пъти.

Какво да направим, когато възпаленото гърло вече е налице?

Продължавайте да използвате арома дифузера, да овлажнявате лигавицата, да използвате инхалера за нос, да приемате течности, за да избегнете допълнителна дехидратация. Но когато болката и възпалението в гърлото вече са налице, може да използвате подходящите етерични масла, които посочихме в началото, за да си приготвите бленд за мазане, който ще прилагате локално в областта на гърлото.

Бленд при болно гърло (при сухота, дразнене, суха кашлица)

5 капки римска лайка

5 капки гераниум

5 капки тамян

3 капки лимон

10 мл базово масло

Бленд при болно гърло (при наличие на секрет, налепи)

5 капки гераниум

5 капки чаено дърво

5 капки тамян

3 капки джинджифил

10 мл базово масло

Бленд при болно гърло (при болка)

5 капки римска лайка

5 капки лавандула

5 капки тамян

10 мл базово масло

Как да приготвите блендовете за локално приложение с етерични масла

Прибавете етеричните масла в стъклено рол он шише от 10 мл. Долейте до ръбчето с базово масло. Поставете металния ролер и разклатете добре, за да се смесят маслата. Нанасяйте на всеки час в областта на гърлото, тила, раменете.

Кои етерични масла ще ви помогнат за добър и възстановителен сън

Клинични проучвания са доказали положителния ефект от употребата на етерично масло от лавандула за период от 8 седмици след раждането. Лавандулата е прилагана ароматно (на памучно тампонче) вечер преди лягане за 10 дълбоки вдишвания. Опитайте още следните масла за добър и релаксиращ сън: бергамот, иланг-иланг, римска лайка, майорана, петитгрейн, блендовете Balance и Serenity.

1. Погрижете се за емоционалното си състояние

Не изпадайте в паника и запазете спокойствие. Консултирайте се с лекаря, на когото имате доверие, и изпълнявайте препоръките му. Ако това, че сте настинали, ви кара да усещате прекалено силна тревожност, раздразнителност, разстройвате се лесно и се чувствате без сили, ето няколко етерични масла, които ще ви помогнат да възвърнете усмивката и енергията си. Това са бергамот, лавандула, див портокал и всички цитруси, римска лайка и иланг-иланг. Просто вдъхнете от шишенцето няколко пъти дълбоко или включете арома лампата и се насладете на чудесния аромат.

2. Обърнете внимание на храненето

Храната, която поемате, трябва да е пълноценна. Храната има значение, за да възстановите силите си и да се чувствате добре. Позволете на таткото или на някоя баба да ви приготвя вкусна, питателна и топла храна. Често, когато гърлото е възпалено, раздразнено и болезнено, не ви е до храна. Но топлите, не горещи напитки, чайове, супи са подходящи и не се лишавайте от тях.

Важно! Етеричните масла не са лекарства. Преди да използвате етеричните масла по време на бременност, важно е да знаете, че не всички масла са подходящи в този период, както и че не всички масла са еднакви. Препоръчвам ви да се консултирате с лекар при всяко неразположение по време на бременността ви и с ароматерапевт, преди да решите кое етерично масло да използвате в конкретния случай. Информацията в тази статия не изключва и не заменя консултацията с лекар.

Препоръчвам ви да използвате само етерични масла, сертифицирани като терапевтичен клас. Аз лично използвам етеричните масла dōTERRA.

FB: https://www.facebook.com/HealthyYouBG

www.healthyyou.bg