Някои бебета не бързат да напуснат майчиното убежище. Когато раждането се забави много, майките могат с естествени средства да го ускорят. Днес се знае, че бебето дава импулса за началото на раждането. Към края на бременността много бъдещи майки се питат дали не могат да предприемат нещо за ускоряване на старта. Има много начини, които могат да помогнат. Когато бебето не е готово да излезе на бял свят, никой лекар или акушерка не може да посочи кой от тях наистина би имал ефект. Не се препоръчва бъдещите родилки сами да предприемат мерки, които биха могли да навредят.

Някои начини са безвредни и се препоръчват от акушерките. Към тях спада приемът на чай от малинови листа. Този чай подготвя тъканите за раждането, като подпомага омекването и разширяването им. Сам по себе си чаят не предизвиква раждане, а разхлабва тъканите, като по този начин може да ускори старта. Не се препоръчват повече от две чаши на ден, за да не се предизвика твърде голямо омекване на тъканите и да се затрудни евентуалното зашиване на разкъсвания след раждането. Ако жената е имала преждевременни контракции, този чай трябва да се избягва.

Акупунктура

С този метод от китайската медицина се третират различни точки на кожата. Той се предлага в много клиники в Германия. Акупунктурата е безболезнена, защото иглите са твърде тънки.

Двигателна активност

Разходките и другите видове двигателна активност могат да подпомогнат контракциите. Полезно е изкачването на стълби. Към края на бременността не трябва да се практикува силов спорт. Разходките са напълно достатъчни.

Канела

Смята се, че под формата на чай, сладки или като добавка към млякото канелата усилва контракциите. Затова бременни с преждевременни контракции трябва да я избягват.

Интимни моменти

Макар към края на бременността да не е особено предпочитан, сексът е добър начин за ускоряване на раждането. Това се дължи на простагландините в сперматозоидите, които могат да предизвикат контракции. При оргазъм се отделя хормонът окситоцин, който също предизвиква контракции. Страхът на някои мъже, че сексът може да навреди на бебето, е необоснован, тъй като то е добре защитено в майчината утроба. По съвет на лекаря сексът трябва да се избягва при преждевременни контракции и евентуално кървене.

Масаж на гръдните зърна

Спомага за отделянето на хормона окситоцин. Не е необходима специална техника, а нежен масаж на гръдните зърна. Двете зърна се стимулират около една минута, следва пауза от три минути. Този масаж се препоръчва, когато очакваният термин на раждане е наближил.

Къпане

Полезно е не само преди раждане, но и по време на бременността за отпускане на тялото. Банята може да помогне на бременната да се ориентира дали раждането наближава – ако по време на баня контракциите изчезнат, раждането още е далеч. Ако те станат ритмични и се усилят, раждането започва. Бъдещите майки не трябва да са сами, когато започнат да се къпят – топлата вода може да предизвика проблеми с кръвообращението. Добре е при излизане от ваната да има помощ от силни ръце.