Ако се налага да излезете и искате да не лишите бебето си от майчината кърма, може да я изцедите и да я оставите на съхранение в хладилника. При тази процедура обаче е нужно да се спазва строга хигиена. Стерилизирайте всички необходими за целта прибори. Измийте ръцете и гърдите си с топла вода, седнете удобно. Кърмата можете да изцедите ръчно или с помощта на помпа за кърма.

Необходими са Ви:

 • устройство за стерилизиране
 • или съд за изваряване;
 • купа;
 • фуния;
 • шише с биберон или бурканче с капак на винт; (евентуално) ръчна помпа.

  Как да го направите
  1. Задръжте гърдата с едната длан, а с другата направете лек масаж, като придвижвате пръстите по посока на зърното.
  2. Масажът да обхване цялата гърда, също и долната й част. Масажът на гърдата не трябва да е много продължителен, за да не се претрие кожата.


  3. Много внимателно и деликатно с върховете на пръстите (ноктите да са изрязани!) масажирайте гърдата по посока към зърното. Не натискайте силно!
  4. Внимателно притиснете между пръстите си гърдата в периферията на пигментираната част – ареолата, там, където са млечните синуси.
  5. От зърното ще потече кърма. Задръжте натиска известно време, после освободете и отново притиснете. Изцеждайте едната гърда поне 3–5 минути, след което преминете на другата.

  Редувайте гърдите
  1. Направете масаж на другата гърда.
  2. Изцедете малко кърма.
  3. Върнете се към първата гърда и повторете всичко отначало. По този начин редувайте изцеждането от гърдите, докато престане да се отделя кърма.

  Как се съхранява
  Всички прибори за съхранение да са много добре измити и изварени.
  1. Налейте кърмата в стерилно шише или в бурканче. (През първите няколко седмици ще можете да изцеждате не повече от 60 мл.)
  2. Старателно затворете шишето (бурканчето) и го поставете в хладилника.
  В домашния хладилник кърмата може да се съхранява 24 часа. Имайте предвид, че при продължително съхранение тя губи имунобиологичните си качества.