Ако се налага да излезете и искате да не лишите бебето си от майчината кърма, може да я изцедите и да я оставите на съхранение в хладилника. При тази процедура обаче е нужно да се спазва строга хигиена. Стерилизирайте всички необходими за целта прибори. Измийте ръцете и гърдите си с топла вода, седнете удобно. Кърмата можете да изцедите ръчно или с помощта на помпа за кърма.
Необходими са Ви:
- устройство за стерилизиране
- или съд за изваряване;
- купа;
- фуния;
- шише с биберон или бурканче с капак на винт; (евентуално) ръчна помпа.
Как да го направите
1. Задръжте гърдата с едната длан, а с другата направете лек масаж, като придвижвате пръстите по посока на зърното.
2. Масажът да обхване цялата гърда, също и долната й част. Масажът на гърдата не трябва да е много продължителен, за да не се претрие кожата.
3. Много внимателно и деликатно с върховете на пръстите (ноктите да са изрязани!) масажирайте гърдата по посока към зърното. Не натискайте силно!
4. Внимателно притиснете между пръстите си гърдата в периферията на пигментираната част – ареолата, там, където са млечните синуси.
5. От зърното ще потече кърма. Задръжте натиска известно време, после освободете и отново притиснете. Изцеждайте едната гърда поне 3–5 минути, след което преминете на другата.Редувайте гърдите
1. Направете масаж на другата гърда.
2. Изцедете малко кърма.
3. Върнете се към първата гърда и повторете всичко отначало. По този начин редувайте изцеждането от гърдите, докато престане да се отделя кърма.Как се съхранява
Всички прибори за съхранение да са много добре измити и изварени.
1. Налейте кърмата в стерилно шише или в бурканче. (През първите няколко седмици ще можете да изцеждате не повече от 60 мл.)
2. Старателно затворете шишето (бурканчето) и го поставете в хладилника.
В домашния хладилник кърмата може да се съхранява 24 часа. Имайте предвид, че при продължително съхранение тя губи имунобиологичните си качества.