Решили сте – ще кърмите! Все повече бъдещи майки осъзнават колко важно е да осигурят този старт на детето си. Безспорно майчиното мляко е най-важната и здравословна храна за бебето. Тя съдържа всички необходими вещества, от които то се нуждае. Какво е странното жълтеникаво нещо, което изтича от гърдите на жената през бременността и в първите дни след раждането? Ще може ли мъничето да се нахрани само с няколкото капки, които се процеждат от зърната? Това е коластрата – най-безценното мляко, което може да предложите на детето си. Само един напръстник от нея и новороденото е сито, предпазено от бактерии и доволно.

Само ползи
Коластрата и кърмата съдържат коктейл от въглехидрати, масти, белтъчини, минерални соли и витамини. Всички тези вещества не само хранят бебето, но му осигуряват и здраве. Статистиката сочи, че кърмените деца боледуват по-малко от хранените със заместител на майчината кърма. Факт е, че дори като пораснат, кърмените са по-здрави и дори се справят по-добре в живота. Лечебното действие на коластрата и на кърмата се дължи на вещества, които никоя индустрия не може да възпроизведе. Това са имунни тела, образували се в майчиния организъм вследствие на преболедуване от различни инфекции. Те превръщат майчиното мляко в своеобразна ваксина например срещу варицела, рубеола или друго инфекциозно заболяване, което някога майката е прекарала. Нейните имунни тела са защитна бариера при кърмачето.


Добре е да знаете, че всяка капка коластра осигурява на бебето защита срещу болестотворните микроорганизми. Доказано е, че в един милилитър от нея се съдържат над 10 000 активни клетки. Те унищожават вируси, бактерии и други болестни причинители, на чието действие бебето е изложено след раждането. Коластрата съдържа и имуноглобулини. Те укрепват имунната система на организма му. Ето защо това първо мляко е най-мощното средство за защита от външните агресори, след като бебето е напуснало топлата утроба на мама.
От друга страна, коластрата помага изключително много за раздвижването на храносмилателната система на новороденото, която до този момент не е действала. Благодарение на нея бебето по-лесно отделя мекониума (първите изпражнения).

Дали не е гладно
През бременността мъничето получава всичко, което му е необходимо. То е на топло, защитено, храни се чрез плацентата, мама му пее и леко го полюшва, докато върви или танцува… След раждането бебето попада в непозната обстановка на много по-светло, студено и не така приветливо място, където вече трябва да се храни по друг начин – чрез сучене. Природата се е погрижила и мъничето има много добре развит сукателен рефлекс.
Сред раждането и изхвърлянето на плацентата нивото на хормона пролактин в женския организъм се покачва. Гърдите са готови за кърмене и скоро потича коластрата. Често обаче младите майки се притесняват, че няколкото капки жълтеникава течност са недостатъчни за тяхното мъниче. Добре е да знаете, че здравото новородено притежава запас от мазнини и течности и не гладува през първите 3–5 дни, докато се появи същинската кърма. Коластрата съдържа по-малко мазнини и захар от същинската кърма, но точно поради това е особено подходяща за недостатъчно подготвения стомашно-чревен тракт на новороденото. Коластрата е много богата на белтъци, а през първите няколко дни от живота си бебето се нуждае точно от тях. Тя има златистожълт цвят, тъй като съдържа бета-каротин. Това вещество изключително много помага за адаптирането на детето към околния свят.
Кърменето е удоволствие, което всяка майка трябва да изпита. Това са споделени мигове между вас и бебето, моменти, когато то премигва и се наслаждава на вашата близост, а вие може да се отпуснете и да го прегърнете доволна. Не се лишавайте от това щастие, бебето ще ви се отблагодари. 

Д-р Богдана Василева
педиатър