Кърменето на бебето е сред най-интимните и съкровени моменти от ранното майчинство. То влияе изключително благоприятно на емоционалната връзка между детето и майката. носи множество важни ползи за физическото и психическото здраве на двамата. За да може да се насладите на този период обаче, е важно да се постараете да избегнете евентуалните проблеми, които биха могли да възникнат.

Ето кои са основните физически неразположения (но не и задължителни):

Напукани и възпалени зърна

Болезнените или напукани зърна са често срещан проблем през първите няколко седмици след раждането. Обикновено те са причинени от неправилна позиция на бебето по време на кърмене. Обърнете се към специалист по кърмене или педиатър, който да ви покаже най-добрата поза за хранене на малкото човече. На пазара има много видове мехлеми, облекчаващи болката и дискомфорта в зърната. Опитайте някой от тях, за да се справите с моментното неразположение. Важно е да продължите да кърмите, за да не намалее количеството мляко, което произвежда организмът.

Млечница

Тежка болка в гърдите по време на или след кърмене, зачервени зърна, сърбеж и парене. При подобни симптоми има вероятност да е гъбична инфекция в устата на бебето, известна като Млечница. Когато бебето суче я предава на вас. Препоръчително е да се лекувате едновременно, за да се справите с неудобството бързо и качествено. Лечението не пречи да продължите да кърмите.

Подуване

Когато същинската кърма „дойде”, е възможно да усетите напрежение и болка в гърдите. Причината е, че когато количеството мляко все още не се саморегулира, гърдите лесно могат да се препълнят и подуят. Това се случва често, когато отсъствате за по-продължителен период от време и нямате възможност да кърмите бебчо.  Понякога се налага да изцеждате кърма преди хранене, тъй като е възможно бебето да има трудности да поеме прекалено надутите гърди. Ако то не изпразни и двете гърди, процедурата се повтаря и след кърмене. Бъдете внимателни обаче да не го правите твърде често. Вероятно е тялото ви да увеличи производството на мляко в отговор на повече изцеждане, което само ще влоши проблема. Опитайте с нежен масаж и топли компреси. Те също облекчават симптомите.

Мастит

Може би най-сериозното усложнение в периода на кърмене е маститът. Симптомите на това състояние включват леко зачервяване около гърдата,  повишена температура, втрисане, умора и болки в тялото. Маститът обикновено е резултат от запушен млечен канал, който се инфектира. При първите признаци, нанесете топли компреси в засегнатата област на гърдите, масажирайте често тази зона и вземайте лекарства, за да контролирате температурата и болката. Въпреки това, ако симптомите продължат, вероятно ще имате нужда от антибиотици за лечение на инфекцията.

Усложненията на тези състояния лесно могат да бъдат избегнати. Важно е да сте достатъчно информирани за същността на кърмаческия процес. Да знаете какво да очаквате и как да реагирате при проблем. Със сигурност кърменето на бебето има много повече ползи, отколкото предизвикателства. Бъдете спокойни и позитивни. Емоционалното състояние оказва влияние върху всички процеси в тялото ви, включително и производството на кърма.