Детето ви неусетно расте, месеците минават и постепенно спомените от раждането и първите дни у дома изчезват. Някои майки се плашат от кърменето, за други то е върховно удоволствие. Със сигурност идва момент, в който трябва да се откажете от него и да преминете към хранене с пюре, каша и кисел. Какво става, когато малкото все по-често иска да сяда с вас по време на хранене? Може би е време да му купите бебешки стол за ядене. Най-добре е да пристъпите към тази така важна крачка, когато детето навърши 9 месеца. Преди да навърши годинка, то вече може да седи спокойно, държи без проблем главата и гърба си изправени и няма да се притеснява от новата си придобивка.

Първите минути
Важно е детето да се чувства комфортно на бебешкия стол за хранене. Възможно е в началото да го посрещне с недоверие и дори да се уплаши от каишките, с които го фиксирате. Ето защо не го оставяйте да седи повече от 10–15 минути. Опитайте се да го забавлявате, като постоянно му говорите. Поставете на табличката за хранене любимата му играчка, покажете как мечето също яде от купичката. Ако детето плаче, не го насилвайте. Може би още не е дошъл моментът за тази важна крачка. Опитайте отново след няколко дни. В началото не слагайте стола до масата, а в някой ъгъл на стаята. Стената ще създава сигурност на малчугана, а преградите отстрани ще го предпазват от падане.

Трудният избор
На пазара се предлагат какви ли не модели столчета за хранене. Един от най-старите е дървеният стол – той е класически, но е малко неудобен и по-трудно се почиства. Предимството му е, че е много стабилен и няма опасност детето да падне. За да го направите по-атрактивен, може да сложите възглавнички на седалката и на облегалката. Не забравяйте да ги завържете здраво с каишки. Добрата новина е, че ще можете да ги перете винаги когато детето изпусне пюре върху тях. В магазините се предлагат и пластмасови столчета. Те лесно се почистват и са тапицирани с дунапрен. Проблемът при тях е, че могат да се счупят и дори да се преобръщат, когато детето много шава. Някои модели имат поставка за краката. Често майките предпочитат да вземат такъв стол, но… малчуганът може да използва тази табличка, за да тропа и рита. Така без съмнение чашката и чинийката със старателно приготвеното от вас ястие ще се съборят на пода. Няма да навреди на детето, ако краката му висят 15 минути, по-опасно обаче е, ако то се опари с топлата супа. Най-добре е да купите стол, на който наклонът на облегалката може да се променя.

Безопасността преди всичко
Колкото и ценна да е тази придобивка, тя крие сериозни рискове, с които трябва да се съобразявате. Най-голямата опасност е бебето да падне. Още при покупката проверете сигурността на стола. Той не трябва да се клати. Внимателно го огледайте. Има вероятност малкото да се пореже или прищипе от плотовете, ако столът не е достатъчно обезопасен. Важно също така е облегалката да е стабилна и висока поне 35 см. Така детето ще може спокойно да се обляга назад.


Много майки се притесняват от каишките. Без тях обаче столчето е напълно безполезна вещ. Те трябва да минават между краката на детето и през раменете, за да не се изхлузва и да не пада.
На тази възраст малчуганите са много подвижни, затова е нужно да сте изключително внимателна. Закопчавайте каишките веднага щом сложите бебето на стола. За всеки случай постелете и дебел килим под столчето. Разкъсаната тапицерия също може да е опасна. Възможно е малчуганът да лапне дунапрен и да се задуши.
Лошата новина е, че веднъж след като е открило столчето за хранене, детето ви ще се забавлява да хвърля храна или да тропа с лъжицата по таблата, докато ви подлуди. Пригответе се често да перете постелката и се въоръжете с търпение.

Д-р Пенка Цочева
педиатър