Преди да забременеете, сигурно гърдите ви са били само ерогенна зона и повод да се гордеете с тях заради сексапилността им... През 9-те месеца обаче отношението ви към тях сигурно ще е е съвсем различно. Те се подготвят за една много важна роля, дарена им от майката природа – кърменето.

Структура
Структурата на гърдите е далеч по-сложна, отколкото може би си представяте. Зоните, които произвеждат мляко, са съставени от жлезиста тъкан, образуваща до девет дяла (лоба), всеки от които съдържа 15–25 млечни канала.


Гърдите се поддържат от съединителна тъкан и са богато снабдени с кръвоносни съдове и нерви. Останалата част (около една трета) от тях се състои от мастна тъкан, която придава на бюста гладка, заоблена форма.

Заблуда

Не е вярно, че по-големите гърди произвеждат повече мляко. В млечните жлези на всяка жена е заложен основният механизъм за продуцирането на кърма. В по-едрия бюст просто мастната тъкан е повече.


Детайли около зърната

В зърната има сложна мрежа от мускулни влакна, които се разпростират в ареолата (тъмнооцветената кожа около гръдното зърно). На тях се дължи способността на зърното да се втвърдява и на ареолата да настръхва по време на сексуална възбуда, при кърмене и при студ.
Малките издатини по повърхността на ареолата, наречени Монтгомерови жлези (на името на хирурга, който пръв ги е описал), са потни и мастни жлези. През бременността те се уголемяват, като се подготвят за ролята си "да смазват" зърното и така да го предпазват от протриване.
Възможно е да имате окосмяване около зърното, като то може да се засили през 9-те месеца заедно с окосмяването по останалите части на тялото ви.

Хитър ход на природата

Природата е моделирала гърдите на жената така, че зърната им да са насочени леко в посока към подмишниците – позиция, която улеснява кърменето на бебето, когато главата му е положена върху сгънатата  в лакътя ръка на мама.

Подготовка за мисията
Гърдите започват да се променят много скоро след забременяването. Те постепенно доста увеличават размера си и стават много по-чувствителни. Зърната им се уголемяват, потъмняват, втвърдяват се. Увеличава се и кръвоснабдяването на гърдите. Под кожата им прозират синкави венозни съдове.

Във вътрешността на млечните жлези се разрастват малки алвеоли, които се подготвят за производството на кърма – това е причината за увеличения размер на бюста.
Около шестия месец млечните жлези са готови да произвеждат мляко.

Един ориентир
През третото тримесечие гърдите ви вероятно ще увеличат размера си с една трета.

Що е лактация?
През първите три дни след раждането (често и преди това) от млечните жлези се отделя коластра. Тя е жълтеникава течност, богата на антитела, които предпазват бебето от инфекции.
На третия ден от идването на бебето на бял свят започва производството на "истинската"  кърма – възможно е да се събудите с усещането, че гърдите ви са се превърнали във футболни топки, тежат  ви и ги чувствате много напрегнати.
Когато бебето плаче, вероятно ще усещате някакво потрепване в гърдите при спускането на млякото от жлезите към гръдните зърна. Какъв синхрон с нуждите на мъничето! Ако този рефлекс при вас е силно изразен, млякото може "да се изстреля" от зърната.
Имайте предвид, че кърмата не излиза само от един отвор в зърното – всяко млечно каналче има свой отделен малък изход.
Колкото повече кърма поглъща бебето, толкова повече мляко ще произвеждат гърдите ви. С течение на месеците вероятно ще може да се стигне до около 850 мл мляко на ден.

Малка подробност
Заблуда е, че кърмата е бяла като кравето мляко. Тя е по-водниста и синкава на цвят.


Сп. "9 месеца"