Следродилният период (около 6–8 седмици) е възстановителен. По време на раждането се губи кръв, на мястото на плацентата в матката се образува рана. След като бебето дойде на бял свят, коремните органи (бъбреци, черен дроб, далак, черва) постепенно се връщат към предишното си състояние, половите хормони претърпяват значителни промени, костната система – също. В този период вие имате нужда от повече движение и от разнообразна храна.


При родилките, които не кърмят, процесът на възстановяване е по-бавен. Те може да приемат 200–250 калории по-малко, тъй като организмът им не произвежда кърма.

При кърмачките възстановяването протича по-бързо и леко, защото кърменето активно стимулира хормоналната дейност, която влияе върху функциите на целия организъм.
В следродилния период забранени са много киселите, лютивите, прекалено солените, запържените и тлъстите храни, консервираните меса, алкохолът, голямото количество кафе...

Ако обичате китайска кухня, за разнообразие може да консумирате и нейни специалитети, но само веднъж в седмицата. Изяжте китайското ястие на обяд с чай или с минерална вода. Имайте предвид, че всичко в тази кухня се запържва, от което става по-трудносмилаемо.
Един-два пъти в седмицата може да консумирате и спагети, лазаня, пица. Ако сте на разходка с бебето преди обяд или следобед, хапнете сандвич или вафла (поничка) по ваш избор. В такива дни вечерята ви да е по-нискокалорична.