Хапвайте с повишено внимание

Действително има храни, които е препоръчително да избягвате. Сред тях например са образуващите газове боб, леща, грах, зеле и др. В пролетно-летния сезон бъдете по-внимателна и с листните зеленчуци. Не прекалявайте със зелената салата и спанака, защото е възможно да са с високо съдържание на нитрати, а бебетата са особено чувствителни към подобни токсични вещества. Можете да хапнете една малка купичка за деня, но не и повече. Преди да нарежете спанака за супата или марулята за салатата, накиснете ги за час в купа с вода. Спанака бланширайте, изхвърлете водата и едва след това го сварете. За предпочитане е да консумирате коприва (тя съдържа много желязо и е богата на протеини) или лапад, за които сте сигурна, че са расли на екологично чисти места. Не прекалявайте и с лука, чесъна и пикантните подправки. Яжте с мярка прясно и кисело мляко. Около една чаша прясно или една кофичка кисело мляко сутрин е достатъчна дневна доза.


Фъстъците пък са силен алерген и затова ги забравете. Не прекалявайте и с някои плодове, например ягодите – не повече от 200 г дневно. Преяждането с череши може да предизвика болки в корема, което води до дискомфорт и при бебето. Консумирайте зеленчуци и плодове без люспи и семки.

Емилия Казълова, акушерка, Училище за бъдещи майки и татковци „Аз, Ти, То” – София