Много често кърмачките ще чуят от “опитни” майки, че трябва много да внимават какво ядат, защото това пряко се отразява на качеството на кърмата и съответно на поведението на бебето. Всъщност истината е, че най-добре е да консумирате това, което ви е вкусно. Ако прекалено се ограничавате, лесно може да загубите желание да кърмите. А това ще е голяма загуба за бебето.


Действително някои бебета са чувствителни към определени храни и напитки, които майка им консумира. С времето може да установите кои са те. Предлагаме ви някои ориентири.

  • Повече газове и неспокойствие при детето могат да предизвикат зелето, бобовите храни, гъбите, лукът и чесънът в менюто на майката.
  • Подсичането на дупето на бебето може да е следствие и на факта, че майката е яла повече портокали и киви.
  • Неспокойният сън на кърмачето и честото му събуждане се дължат на възбуждащото действие на кофеина в кафето, черния чай и кока-колата, изпити от кърмачката.
  • Виновен за недостатъчното нахранване на детето може да е ментовият чай, който потиска образуването на кърма.
    Ако не сте сигурна дали бебето ви е чувствително към храните и напитките, които включвате в менюто си, водете си дневник. Така бързо сама ще установите кое трябва да избягвате.