Бъдещи татковци, добре е още преди да се е родило бебето, да сте убедени, че кърмата е най-добрата храна. Защо ли? Защото тогава ще сте най-голямата опора на любимата си, ще й помагате да се справя и ще приемете по-лесно факта, че тя и детето ви още от първите дни заедно се свързват с най-здравата връзка на света.

Запомнете предимствата
Има няколко основни урока, свързани с кърменето, които е добре да научите.

 • За кърменето не е нужна някаква специална подготовка – топлене, шишета и съдове за миене. Не е сложно, но изисква време...
 • Кърмата е създадена по свободна, гениална рецепта, която й осигурява отлични качества.
 • Няма по-евтина храна от кърмата!
 • Кърменето осигурява най-добрия старт на вашето бебе, защото кърмата е съвършена комбинация от хранителни вещества, соли, витамини, антитела и други защитни средства.
 • Майчиното мляко никога не изкипява.
 • Кърменето е изключително полезно за здравето и възстановяването след раждането на вашата половинка.
 • Бебето и майката се свързват в свещен съюз чрез кърменето.
 • Кърмените деца по-рядко страдат от хранителни алергии, по-малко боледуват от респираторни и стомашно-чревни инфекции. Кърмата предава на бебето имунитета на майката към болести.

  Усещате ли дискомфорт?
  Когато бебето дойде, много татковци преживяват силен душевен смут. Наблюдавайки все по-засилващата се близост между майката и детето, те като че ли се чувстват изолирани, излишни. Някои изпитват и истинска ревност. Мисълта, че любимата им вече отдава цялата си любов на бебето, психически ги съсипва. Изпитвате ли подобни терзания?
  Новоизлюпените татковци се страхуват, че няма да могат да създадат здрава връзка с детето си. Това като че ли е заложено от Природата. Задавате ли си въпроса: “То изобщо има ли нужда от баща?”


  Често младият татко се измъчва от угризението, че не прави нищо за малкото човече. В суматохата около бебето неговата роля е толкова незначителна. Чувствате ли се ненужен и безполезен около бебето?
  Таткото завижда (не толкова благородно) на майката, че докато кърми и се грижи за бебето, тя показва толкова знания и умения, които я правят по-важния родител. Имате ли чувството, че сте напълно неподготвен за ролята на баща?

  Как “да се лекувате”
  Ако ви измъчват подобни терзания, най-лесно ще може да се отървете от тях, ако посвещавате повече време на бебето. Включвайте се по-активно в грижите за него. Не отстъпвайте своята роля на някоя от бабите. Участието ви в къпането, игрите, закачките и разходките ще разсее бързо съмненията, че сте непотребен родител. Колкото повече се грижите за невръстното си дете, толкова по-силни ще са любовта и благодарността на партньорката ви към вас. Че съществува такава зависимост, не бива изобщо да се съмнявате.