Ако в коремчето на бебето се задържи повече въздух, то става неспокойно. Как може да му помогнете, за да не страда...Причината
Газовете се дължат на по-голямото количество въздух, задържан в корема. Това се случва често, когато при кърменето или по време на плач бебето поглъща много въздух. В такива случаи то чувства тежест, дори и да не се е нахранило добре.


Признаци
Най-честите признаци за задържан въздух са гърченето и плачът на бебето по време на хранене или болезнените му гримаси, докато го поставяте в креватчето след това.

Кърмените страдат по-рядко
Кърмените бебета по-рядко задържат газове, тъй като имат по-добър контрол върху изтичането на кърмата. Въпреки това обаче и те може да страдат, ако сучат лакомо или кърмата ви изтича бързо.


Намалете риска
За да намалите възможността за задържане на газове, когато бебето пие от шише, дръжте го в полуизправено положение, докато се храни. Наклонете шишето така, че млякото напълно да покрива отвора. Така по-лесно ще помогнете на детето да не поглъща въздух.

Проявявайте търпение
Ако бебето ви се храни добре и изглежда доволно, не го прекъсвайте, за да гоните газовете – то може да се стресне и да погълне въздух, докато плаче. Изчакайте естествената пауза и тогава опитайте.

Правилната позиция
Задължително е след нахранване бебето да се оригне. По този начин то се освобождава от газовете. Полезно е леко да опънете тялото на бебето, когато прогонвате газовете. Добри позиции са да го държите на рамото си, като подкрепяте дупето му, да го поставите да седне с изправена горна част на тялото или да го сложите да лежи в скута ви надолу с лицето.

Успокояващи действия
Лекото потупване и разтриване на гърба на бебето ще му помогне да се освободи от газовете. Добре е да имате под ръка кърпичка, ако то повърне и мляко.

Внимателна намеса
Ако бебето е спокойно в продължение на няколко минути и изглежда доволно, може би не е задържало газове. Някои бебета обаче може да се мъчат да изкарат въздуха, затова изчакайте малко, ако то прави болезнена гримаса. Опитайте да промените позицията му, за да разберете дали това ще го облекчи.

Проверете, ако се съмнявате
Ако смятате, че бебето ви се мъчи със силни или постоянни газове, посъветвайте се с вашия педиатър. Той може да ви препоръча лечение, което да облекчи дискомфорта на бебето.

Идва краят...
С израстването бебето ви ще започне да суче по-добре и ще се задържа в най-удобните за него позиции, така че газовете няма да са такъв голям проблем.

Д-р Пенка Цочева
педиатър