Изцеждането на кърмата, като всяко друго умение, изисква време, за да се усвои успешно. Някои млади майки установяват, че
сутрин изцеждането е по-лесно
а количеството отделена кърма – по-голямо. Добрата хидратация на организма също подобрява отделянето на кърмата, затова е добре половин час преди манипулацията да изпиете голяма чаша хладка вода.За да може гърдата да се изцеди добре, нужно е да се стимулира
рефлексът за изтласкване на млякото
което се намира в горната част на гърдата. За целта леко и с кръгови движения масажирайте зърната. След това поставете палеца си на около 4 см над зърното, а показалеца – 4 cм под него. Ако си представите гърдата си като часовник, пръстите ви трябва да са разположени на 6 и 12 ч. Притиснете пръстите навътре към гръдния кош, а след това ги стиснете един към друг. Ако от гърдата не започне да се отделя никаква кърма, преместете пръстите по-близо до зърното и повторете действието.

Не се обезкуражавайте

ако първоначално изцедите само 10–15 мл и като че ли изглежда сякаш това е всичкото възможно количество. Наведете се леко напред и насочете зърното над стерилния контейнер за съхраняване на кърма. Продължавайте да притискате, докато не отделите цялото насъбрано количество кърма. Завъртете пръстите си, така че те да са в положение 2 и 8 ч., а след това - в 4 и 8 ч. Изцеждайте, докато гърдата ви не омекне, след което повторете всичко с другата гърда. Процедурата може да ви отнеме между 15 и 45 минути, докато изцедите и двете гърди.


В случай че скоро ще давате изцедената кърма на бебето, можете да я съхранявате на стайна температура до 6 ч. Добре е да не смесвате кърмата при отделните изцеждания, особено ако ще я запазвате продължително време.

„9 месеца”