Няма жена, която да не знае, че майчиното мляко е най-доброто за нейното бебе. Не винаги обаче тази храна може да се осигури. Причината е обективна – майката няма кърма. В такива случаи на помощ идва заместителят на майчиното мляко. Как да го приготвите?

Стъпка 1

Напълнете с преварена вода стерилното (изварено) градуирано шише за хранене до препоръчаното от Вашия педиатър количество (деление) и добавете съответните мерителни лъжички сухо мляко. Завийте биберона, поставете капачето и енергично разклатете.

Подходящата температура

Затоплете млякото на водна баня в специален нагревател (ако шишето и биберонът са пригодени за такъв вид загряване). Някои бебета предпочитат млякото им да е със стайна температура, но то е по-лесно смилаемо, ако е леко затоплено (около 26 ºС). Преди да дадете млякото на бебето, капнете няколко капки върху вътрешната страна на китката на ръката си, за да проверите температурата на течността и да се убедите, че тя не е гореща.

Вашата поза

Седнете във фотьойл, облегнете се добре. Сгънете едната ръка върху страничната облегалка, така че да се образува “гнездо” за главичката на бебето. Ако то е новородено, повдигнете го по-нависоко, като поставите на коленете си възглавница или като пъхнете ръка под дупето му. Когато поотрасне, детето Ви ще се чувства удобно, ако го държите седнало на коленете си.

Стимулирайте неговия апетит

Преди да сложите биберона в устата на бебето, отвийте леко придържащия пръстен, за да влезе малко въздух в шишето – в противен случай сученето от него може да се затрудни.

През първите дни съвсем малкото бебе ще има нужда Вие да му дадете знак да започне да търси биберона. Достатъчно е леко да потупате обърнатата му към Вас бузка, за да се настрои устата му с желание за сучене.