Въвеждането на биберона
Мигът, в който се питате дали да започнете заместването на някои кърмения с биберони с мляко настъпи? Явно крайната ви цел е да отбиете напълно бебето. Решението ви може би се основава на практически съображения, но определено няма да ви бъде лесно. Кърменето е не само здравословно за майката и детето, но има и огромна емоционална роля в техния живот. Кърмата повишава имунитета, предпазва от многобройни заболявания като стомашни вируси, заболявания на горни и долни дихателни пътища, инфекции на ухото, менингит, като спомага за по-лекото им протичане, ако все пак се появят в ранна детска възраст.
Кога е най-правилният момент да отбием бебето? Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат изключително кърмени през първите 6 месеца от живота им.Препоръчителният момент (ако нямате специална лекарска препоръка) е да спрете да кърмите малко преди детето да навърши година, защото през този период малкото човече започва да се усеща по-независимо, а и скоро ще проходи. След 2-годишна възраст детето се отказва от кърменето по естествен път. Рязкото отбиване не е добро решение!
Някои педиатри препоръчват даването на биберон от време на време – например по веднъж на ден още с установяването на редовното кърмене. Така майката получава няколко часа свободно време в повече, ако се наложи да отсъства. Освен това бебе, което рано свикне с биберона, след това по-лесно се отбива. Важно е да се уточни, че няма един единствен правилен подход – в основата на решението трябва да стои детето да се чувства добре.
Ако вече сте решили да намалите кърменията, може би ще стане по-лесно, ако го правите постепенно. Майката ще изпита по-малко дискомфорт от набъбването на гърдите, ако кърменето се спира в продължение на няколко седмици. По същия начин бебе, което трудно свиква с промените, ще посрещне по-добре смяната в начина на хранене, ако тя дойде постепенно, а не изведнъж. Такова бебе може да се приспособи по-успешно, ако не се опитвате едновременно да го отбиете и да въвеждате твърди храни. Някои майки продължават да кърмят по малко децата си, докато те пораснат. Ако например работят, те кърмят само веднъж или два пъти на ден и няма нужда да изцеждат млякото през деня, след като стабилизират режима на разредено кърмене.
Малки хитрини
- Променете установения ритуал на кърмене що се отнася до мястото, където най-често се извършва този процес.
- Кърмете бебето кратко време, после го разсейте с играчка или някаква занимавка. След като си поиграете, опитайте отново да му предложите биберон или каша.
- Съчетайте храненето с биберон или каша с някакво занимание, което бебето особено обича.
Бебетата растат интензивно и се нуждаят от повече калории и хранителни вещества от възрастните. Най-добрият начин да познаете дали бебето е гладно, е да наблюдавате поведението му – по-малките бебета плачат, стискат юмручета и се напрягат, когато са гладни. Бебето реагира по различен начин на различна възраст. Определено ясни признаци са плачът, неспокойното поведение и други подобни. Но признаци на прехранване са повръщане на храна, слаба диария, твърде бързо наддаване на тегло.
Не бива твърде рано да въвеждате твърда храна в менюто на детето, защото тогава тя може да бъде дори вредна – да се повиши опасността от развиване на хранителни алергии и да се появи липса на достатъчно калории, за да расте бебето добре.
Някои бебета с удоволствие опитват всички нови храни, а други никак не ги приемат добре. Често и родителите, и детето трябва да експериментират известно време, за да стане менюто желано и разнообразно. Би било добре да се избягва въвеждането на нови храни, когато бебето не се чувства добре и да не се принуждава да изяжда храна, която очевидно не харесва. Предлагайте новите храни в съвсем мънички количества, не повече от една чаена лъжичка. Ако бебето не се впечатлява от лъжичката – дайте му да опита малко храна от пръста ви.
Когато за първи път предложите на бебето каша, направете го, когато е гладно, но не прекалено. Специалисти съветват храненето да започне с мляко, после да се даде малко каша и да се завърши с още мляко.
Давайте на бебето по малко в малка лъжичка (подходящи са бебешките лъжички покрити с трайна пластмаса – те пазят зъбите на детето). Отначало бебето вероятно ще изплюе по-голямата част от това „кулинарно изкушение”. Избягвайте продукти, които не са гладко разбити на пюре докато детето не стане достатъчно голямо.
Повечето бебета започват да се изхождат по-рядко през чест интервал от време, макар че кърмените бебета все още го правят по-често от изкуствено хранените. Много е вероятно твърдата храна да повлияе по някакъв начин на изпражненията, но бебетата би трябвало да се приспособят доста бързо към промяната.