Независимо дали го признават, или не, някои млади майки не желаят да кърмят бебето си поради женската си суета. Едни от най-суетните жени в света – холивудските актриси и шоузвезди, обаче не пестят сили публично да демонстрират ползите от кърменето.


Един от най-ярките примери в тази посока през последните две години е кърмещата новородените си близнаци Анджелина Джоли, появила се на корицата на американско списание. Актрисата споделя, че първите й опити да кърми дъщеря си Шайло й се сторили по-голямо предизвикателство дори от самото раждане.

Друга известна звезда – Салма Хайек, при посещение в болница в Сиера Леоне като посланик на УНИЦЕФ, не се поколеба и накърми прегладняло момченце, тъй като майка му не била в състояние да го нахрани. Както уточнява актрисата, това станало възможно благодарение на факта, че наскоро тя била отбила едногодишната си дъщеря Валентина, но все още имала кърма.
Във време, когато блясъкът на звездите е на пиедестал,  примерът на ВИП персоните се оценява високо от организациите в подкрепа на кърменето. Стига се дори до идеята в центъра на американския град Оклахома да бъде поставена каменна фигура на кърмещата Анджелина – творение на скулптора Даниъл Едуардс. Според защитниците на инициативата това е публичен символ, който ще служи за стимул все повече жени да кърмят и на обществени места.

По всичко личи, че много холивудски звезди нямат притеснения, че кърменето ще развали бюста им или пък че това е „мисия невъзможна” за работещата майка. Във връзка с това специалистите развенчават и някои митове.  Един от тях е, че кърменето вреди на еластичността на кожата и разваля гърдите. Учени от Университета на Кентъки анкетират 132 раждали жени, пожелали да си направят пластични корекции на бюста. По-голямата част от дамите са категорични, че не кърменето, а бременността е оказала негативен естетически ефект върху гърдите им. „Гърдите се уголемяват най-вече през бременността, а не в периода на кърмене”, уверяват немски експерти.
Независимо от позицията „За” кърменето на куп звездни дами, мащабно проучване в САЩ сочи, че 72% от американците смятат за неуместно кърмещи жени да се  показват по телевизията. На фона на огромния поток от ТВ насилие и голота някой би казал, че в подобна позиция е скрита голяма доза лицемерие…