7 пъти се увеличава количеството коластра, отделена през втория ден след раждането (до 185 мл), в сравнение с първия ден, когато се отделят около 25 мл. Колкото повече кърма поглъща бебето, толкова повече мляко произвеждат гърдите. Когато процесът се разгърне напълно, могат да се отделят над 850 мл мляко на ден.

Над 100 различни ензима се съдържат в кърмата и те не само подпомагат храносмилането на бебето, но и стимулират развитието на чревната лигавица и поддържат бариерната й функция.87.5% от съдържанието на кърмата са вода. Според привържениците на изключителното кърмене чрез майчиното мляко бебето получава достатъчно течности и не е нужно да му се дава допълнително вода.

35% от бебетата до 6 месеца в световен мащаб са на изключително кърмене.

60 пъти повече енергия изразходват бебетата, за да сучат от гърдата, отколкото, ако се хранят от шише. Тези „упражнения“ укрепват лицевата мускулатура и помагат за развитието на белите дробове.


Кърменето до 3-ия месец намалява наполовина риска при детето от чревни заболявания и близо с 40% опасността от инфекции на пикочните пътища.

25% по-малка е опасността от рак на млечната жлеза при жените, които са били кърмени.

Над 50% е усвояемостта на желязото, съдържащо се в кърмата, а усвояемостта на този минерал от млякото за кърмачета е едва 12%. Въпреки че съдържанието на желязо в майчиното мляко не е голямо, кърмените деца рядко страдат от рахит или анемия.

800
калории повече дневно са необходими на майчиния организъм, за да произвежда достатъчно количество кърма. Те могат да се набавят от филия пълнозърнест хляб, едно яйце, чаша мляко, малко сирене или няколко плода.

50% от енергийните нужди на детето в периода от 6- до 12-месечна възраст могат да бъдат задоволени от кърмата.

С 13% намалява рискът от наднормено тегло или метаболитни проблеми при децата, които са кърмени.

„9 месеца“