Излишно е отново да се изброяват предимствата на кърменето пред храненето със заместител на майчиното мляко. И все пак добре е да се напомнят някои обстоятелства на тези от вас, които твърдо са решили да кърмят бебето си. Много важно е това решение да е взето мотивирано.
Не забравяйте, че кърменето не е инстинкт, който се задейства веднага след раждането. За него е нужна подготовка и това умение, като всяко друго, се придобива чрез пробите и грешките.

Съпричастие от таткото
Колкото и да изглежда странно, успехът при кърменето зависи и от това доколко имате подкрепата на таткото. Проучванията показват, че положителната нагласа на партньора се отразява благоприятно на кърменето. Има логично обяснение – често след раждането на бебето таткото се чувства особено пренебрегнат от създаващата се изключителна близост между майката и бебето, докато то суче. Мама пък се терзае от това и се получава един порочен кръг. Нищо не е по-пагубно за кърменето от потиснатостта на майката. Като се добави и реалната заплаха от следродилна депресия, ситуацията още повече се усложнява. Затова е толкова нужно таткото да е убеден, че чрез кърменето вашето малко съкровище започва живота си по най-успешния път. В този период той не бива да страда, че е изолиран, а да ви насърчава, да ви помага, да ви осигурява нужната почивка.

Най-трудно е в началото
Установено е, че кризите в кърменето обикновено са между 10-ия и 14-ия ден след раждането. Тогава около 90% от майките кърмят и имат амбицията да се справят с всичко – с грижите за бебето, с домакинството, с партньорските си задължения. В този период обикновено в дома има стълпотворение от гости, което също е уморително. А мама трябва “да произвежда” мляко. В такъв всекидневен маратон – без почивка и в постоянно притеснение дали всичко е наред, млякото може да намалее или пък да се появят болезнени втвърдявания по гърдите...


Животът показва, че кърмачките често са безмилостни към себе си. Те живеят в постоянен стрес – страхуват се някой да не ги обвини, че не са добри майки или пък гостоприемни домакини. Страхуват се дали кърмата е достатъчна, дали бебето не гладува и пр. Запомнете, че в тези трудни първи дни най-важното е да си осигурявате почивка и да отделяте време и за разговори с таткото.

Всяка майка може да кърми
Идеалното е новороденото да се сложи на гърда веднага след раждането. Случва се обаче то да отвръща главата си и изобщо да не иска да суче. Приемете, че и то още не е усвоило добре това умение – явно малко е тренирало със смучене на пръстчето в утробата. Кърменето не е закон в кодекса на майчинството. Правете го само ако наистина искате и сте твърдо мотивирана. Колкото по-убедена сте в ползата от него, толкова по-лесно ще се справяте с трудностите, които ще срещате. И все пак – не се отчайвайте и не се отказвайте бързо. Заслужава си да проявите амбиция.

Обменяйте опит
Разговаряйте (и чрез мрежата, разбира се) с майки, които са кърмили детето си. Вслушвайте се в съветите и на майка си или на свекърва си. В технологията “кърмене” много малко неща са демодирани. Вероятно поуките, които ще чуете, ще ви направят по-уверена и ще спестят някои ваши грешни стъпки.

Вярвайте в себе си!
Започнете още от първите дни с убеждението, че ще се успеете. Припомняйте си с колко много и сложни житейски и професионални задачи сте се справяли. Хилядолетия потомките на Ева успешно са изхранвали децата си без заместител на кърма и този опит се е предавал на поколенията. Нали вярвате, че с воля и постоянство ще овладеете и изкуството “кърмене”? А после и вие ще предавате компетентни уроци на други неопитни и стресирани майки...