Срещнахме се с Ренита Костадинова, фотограф, защото искахме да разберем повече за проекта „На светло“.

 Ето какво ни сподели тя:

kyrmene1

Снимка: Християна Гълъбова

„Благодаря на списание „9 месеца“, че споделя важността на тази инициатива, подкрепяща майките да кърмят. Проектът започна преди три години по обща идея с други колеги фотографи. Решихме да снимаме майки в най-различни ситуации в градска среда. Провокира ни поредният скандал, свързан с кърменето на открито. Майката е майка навсякъде, не само у дома, а кърменето е напълно естествен процес. Както ние можем да пием вода винаги и навсякъде, така би следвало и детето да може да се нахрани, когато е гладно, без значение дали това ще се случи на обществено място. Нима, ако жената иска да кърми, трябва да си стои единствено у дома? Това е единият вариант, другият е – да се пречупи. Подкрепяме майките, желаещи да кърмят децата си, помагаме им да не се срамуват, а да живеят спокойно. Част от дамите, които застават пред обектива ми, са доста неуверени, но превъзмогват страха си, за да вдъхнат кураж на другите жени. Когато проектът стартира, моят син бе малък, аз също имах своите колебания  относно кърменето на открито, но смелостта на жените, които снимах тогава, вдъхнови и мен да се отпусна напълно“.

Разбира се, вярваме, че е важно да ви запознаем отблизо и с мнението на майка, която не се притеснява да кърми навън и силно подкрепя инициативата.

Когато родих първото си дете, не бях подготвена за всичко, което ме очакваше и което се случи. Кърменето не беше лесен процес, аз изпитвах чувство за вина, че не успявам да дам най-доброто на сина си. Кърмих под час, цедих се, не смеех да кърмя навън, пред хора и всичко това ме напрягаше ужасно много.

ani1

За щастие обаче, попаднах в страхотна група от майки, които свободно хранеха децата си навън, без притеснение, че гърдите им са на показ и това ме вдъхнови. Надявам се, че участвайки в тази инициатива, ще вдъхновя поне една майка.

ani2

Предрасъдаците и срамът не трябва да спират жените да хранят своите деца навън, не трябва да превръщат майчинството от естествено преживяване в живот по график и списък. Кърмя дъщеря си вече 18 месеца и ще продължа да го правя без притеснения от хората наоколо!“.

Ани Събева, щастлива майка на две деца

Снимки: Renita Kostadinova