Ива, щастлива съпруга и майка на три деца

Здравейте, казвам се Ива Петкова и съм консултант по ранно детско развитие. Майка съм на три прекрасни деца – Дани (9 год.), Криси (6 год.) и Марк (1 год.). Завършила съм педагогика в СУ и оперно пеене в Музикалната академия, но след появата на първия ми син животът ми коренно се промени. Започнах да се вълнувам от всичко, свързано с отглеждането на деца, и по-точно – от привързаното родителство. Стараех се да дам най-доброто, на което съм способна, и да откликна на всяка нужда. С времето натрупах увереност и реших да помагам на хората, така както ми помогнаха на мен, когато имах нужда. Станах доброволен консултант по кърмене към НАПК, консултант по бебеносене – както за здрави бебета, така и за близнаци, недоносени дечица, деца със специални потребности. Завърших следдипломна квалификация по метода на Мария Монтесори. Занимавам се с масаж, гимнастика, пилатес и още куп неща, свързани с деца. Освен това съм собственик на Кауа – бранд за производство и продажба на ергономични носилки.

Кърмене след секцио – мисия възможна?

Да, може да се кърми след цезарово сечение, ако състоянието на майката и бебето го позволяват. Препоръчително е бебето да се сложи на гърда възможно най-скоро след раждането. Първият контакт е изключително важен както за майката, така и за бебето. Сукателният рефлекс на детето е най-силен в първите часове след раждането.

Да стимулираме производството на кърма

Най-добрата стимулация е да слагате бебето често на гърда – от 8 до 12 пъти в денонощие, като 8 пъти е абсолютният минимум. Ако поради някаква причина сте разделени с бебето, започнете веднага да изцеждате гърдите – с помпа или на ръка. Важно е стимулацията да започне веднага след раждането. Изцеждането е добре да е през кратки интервали, на не повече от три часа, за да има добра стимулация. Количествата в началото са много малки – няколко капки. Това е нормално и напълно достатъчно, за да нахраните вашето бебе.

Големината на бюста няма отношение към количеството на кърмата. Голямо значение за производството имат хормоните пролактин и окситоцин. Още през бременността ще усетите колко се променят гърдите – те наедряват, стават значително по-чувствителни. След 20-ата гестационна седмица млечните ви жлези вече имат коластра. Тялото се подготвя за кърмене.

Коя е най-подходящата поза за кърмене?

Има различни пози за кърмене, но аз лично препоръчвам на току-що родилите майки да пробват първо „кръстосана люлка“. При нея майката обгръща с едната си ръка тялото и тила на бебето, а с другата държи гърдата си. Важно е позата на жената да е удобна и комфортна, защото през първите седмици кърменето е на сравнително кратки интервали и е доста продължително. Обърнете внимание на позата на бебето, то трябва да е обърнато към вас – корем в корем и ухото, рамото и бедрото да са на едно ниво. Друга удобна поза за кърмене е „биологичната“. Препоръчителна е за майки с цезарово сечение, понеже жената е в полегнала поза, а бебето е в сгъвката на ръката й. Много подходяща е и „легналата“ поза, благодарение на нея майката може да си почива и да кърми едновременно.

Помпата

Употребата на помпа се препоръчва само когато майката и бебето са разделени поради някаква причина. Но държа да отбележа, че майката може да се изцежда и на ръка, не е нужно на всяка цена да е с помпа. Дали ще е ръчна, или електрическа помпа, това е индивидуално решение. Ако изцеждането ще е рядко, може би няма нужда от инвестиция за електрическа помпа, но ако периодът, в който трябва да изцеждате, е по-дълъг, например повече от 2–3 седмици, електрическата помпа е добро решение. При избора на помпа е важно да изберете такава с накрайник, подходящ за вашите гърди. Накрайниците се предлагат в различни размери. Нужен е добър вакуум, който стимулира пълноценно гърдите, без да причинява дискомфорт. Отново уточнявам: изцеждането се предприема само когато сте разделени с бебето, и то в часовете, в които бихте го кърмили (ако току-що сте родили, поне по осем пъти в денонощие).

Кърменето и привързаното родителство

Кърменето има основна роля в отглеждането на детето. То осигурява най-добрата храна на вашето бебе, създадена специално за него.  Добре да погледнем и по-емоционално към ситуацията, освен чисто физиологично. Кърменето само по себе си ни доставя удоволствие, сигурност, близост. Но както и да протекат нещата с храненето на бебето, важно е да откликвате на нуждите на детето, да не го оставяте да плаче, да го гушкате и носите.

Нормално ли е да има болка?

Не е нормално да има болка по време на кърмене. Кърменето е приятно, макар и леко странно първите няколко пъти. Ако усещате дискомфорт или болка по време на кърмене или след него, потърсете консултант, преди да са се задълбочили нещата. Обикновено болката се получава заради плиткото засукване на бебето. Важно е то да не суче от зърното, а то да попадне навътре в мекото небце. Бебето суче от ареолата, а устата на бебето при захвата трябва да е широко отворена.

А как да включим таткото като помощник?

Би било прекрасно, ако въведете таткото като главна роля в отглеждането на детето. Той може да ви прави масаж преди кърмене, да се грижи за бебето, докато си вземете душ или си починете. Таткото е в състояние да разходи мъника навън и да се погрижи за домакинството. Моите наблюдения напоследък са, че все повече татковци се включват активно в отглеждането на детето и това наистина е прекрасно. Създава се близка връзка между бащата и детето от самото начало на житейския му път. Хубаво е още преди да родите, да направите план как би могъл да се включи партньорът ви в отглеждането на детето.

Най-големите страхове на жените

Може би са няколко – дали ще се справят като майки, да не остане бебето гладно, дали правят нещата като хората, каквото и да означава това. Основното, от което има нужда една млада майка, е спокойствие, а разбира се – и увереност. Важно е нейното семейство да я подкрепя, тя ще се справи с всичко останало.

И всъщност „Достатъчно ли хапва бебето“?

Да, вечният въпрос с нееднозначен отговор. За да се прецени дали бебето се храни достатъчно, се следи цялостното му състояние, прави се пробно кърмене, наблюдават се нещата в период. Факторите, които имаме предвид, са: рождено тегло, тегло при изписването, брой на храненията в денонощие, продължителност на храненията, количество и консистенция на изхожданията, общо състояние на детето.

Кърменето на близнаци

Първо – напълно възможно е. При кърменето на близнаци е добре да се запознаете с различните пози за кърмене на две деца едновременно. Важно е двете бебета да се редуват на двете гърди – възможно е сукателният им рефлекс да е различен, както и производството на двете гърди да е различно. Хубаво е, поне в началото, да си осигурите допълнителна помощ, докато се възстановите след раждането.

Съвет към бъдещите майки, които се колебаят дали да кърмят

Бих посъветвала всички, които се колебаят, поне да опитат, заслужава си! Освен че кърмата е най-добрата храна за вашето бебе, мили дами, тя винаги е леснодостъпна, с идеална температура и готова за директна употреба. Аз самата съм активна мама, не съм спирала да работя и ден, а кърменето определено улеснява грижата за бебето. Знам, че в началото кърменето на поискване може да ви идва в повече, но това е само период, и то кратък, важно е да не се отказвате, преди да сте дали всичко от себе си. И мисля, че ако по-често си задавате въпроса „За кого го правя?“, лесно ще намирате решение и удовлетворение.

Разговора проведе Виржиния Николова

Фото кредит: Калина Арсова и Керстин Клаудия